Ingredienten

Bier bestaat voor meer dan 90% uit water. Grote bierbrouwers hebben een eigen waterbron zodat ze de kwaliteit van het water kunnen garanderen. Afhankelijk van het soort bier mag dit water sporen van mineralen bevatten. De minerale zouten in het water bepalen de zuurgraad (pH) van het wort. En beïnvloeden ook de verschillende processen tijdens het maischen zoals oplosbaarheid, enzymactiviteit, eiwitgedrag en rendement. Doorgaans levert het leidingwater voor de amateur-brouwer geen al te grote problemen op. Hij heeft niet per se speciaal water nodig om toch goed bier te kunnen brouwen.
Voor de meeste bieren gebruikt de brouwer brouwgerst. Dit is een gerst die speciaal wordt geteeld voor het brouwen van bier. Brouwgerst bevat veel zetmeel en maar weinig eiwitten. Andere graansoorten zoals tarwe, rogge en haver kunnen ook gebruikt worden om bier te brouwen.  Het bekendste is tarwe, dat een belangrijk bestanddeel vormt voor witbier. Tarwebier wordt voornamelijk gebrouwen in Duitsland. Tijdens het brouwproces wordt gerst gedrenkt in water zodat het gerst gaat kiemen en na het drogen van het gekiemde gerst ontstaat mout. De mout zorgt voor een groot deel van de kleur en smaak van een biertje.
Hop is een plant, lid van de hennepfamilie, wat geldt als belangrijke grondstof voor het brouwproces van bier. Alleen de hopbel wordt gebruikt tijdens het brouwen van bier. In het verleden werd hop voornamelijk toegevoegd aan bier als conserveringsmiddel maar tegenwoordig zorgt hop voornamelijk voor de bittere smaak en aroma van het bier. Tijdens het brouwproces wordt hop over het algemeen een uur tot anderhalf uur gekookt maar de verschilt per biersoort. De brouwer gebruikt de bloemetjes van de vrouwelijke hopplant om bier de kenmerkende bittere smaak te geven.
Gist is een eencellige schimmel dat glucose omzet in alcohol en koolzuurgas. Gist is daarom erg belangrijk voor het brouwen van bier. Er zijn drie verschillende gistvarianten te onderscheiden in het brouwproces, spontane vergisting, hoge gisting en lage gisting. Bij de spontane gisting worden de bieren in open vaten opgeslagen en gist het bier spontaan. Doordat het op een natuurlijke manier gebeurd en het proces lastig te controleren is zijn de bieren van spontane gisting over het algemeen complexe bieren. Bieren van hoge gisting of bovengisting zijn bieren waarbij de gisting plaatsvindt op een redelijke hoge temperatuur namelijk tussen de vijftien en twintig graden Celsius. Daarnaast drijft de gist op het brouwsel vandaar ook de naam hoge gisting. De laatste variant die overblijft zijn de bieren met lage gisting of ondergisting. Ondergisting vindt plaats bij een wat lagere temperaturen namelijk tussen de vier en 12 graden celcius. Daarnaast zakt het gist naar de bodem tijdens het gistingproces vandaar ook de naam lage gisting of ondergisting.

AGENDA!

KOMENDE DAGEN

[event-list show_filterbar=false date_filter=upcoming num_events=3 show_content=false]

Contact

BEL ONS

+32 (0)51 814 414

Mail

info@vlaamsebrouwers.be

Adres

Connectingdots b.v.b.a.

Vagevuurstraat 45

B – 8750 Wingene

(BE) 0627.961.865

Bier- en Foodpairing

Ik wens meer informatie

Porters en Stouts

Ik wens meer informatie

Belgische bierstijlen

Ik wens meer informatie

Abdijbieren

Ik wens meer informatie

Degustatie biobieren

Ik wens meer informatie

Kaas en Bier degustatie

Ik wens meer

Bier en Chocolade

Ik wens meer informatie

Speciaal en Anders

Ik wens meer informatie

Strips en Bier

Ik wens meer informatie

Bijna verdwenen brouwerijen

Ik wens meer informatie

Scroll naar top