IPA staat voor India Pale Ale en is een Engelse Ale met extra hoppigheid en daardoor meestal extra bitter. De oorsprong is terug te vinden in de boottochten vanuit Engeland naar de Indische kolonies.  Deze boottochten duurden een 5-tal maand en wanneer de Engelse Ale daar toekwam had dit een grote smaakevolutie ondergaan onder invloed van de warmte, de zon, de beweging van het bier op het schip,… Geen ideale omstandigheden dus om bier te bewaren. Om het bier een langere bewaartijd te geven begon men er extra hop aan toe te voegen want hop heeft een positief effect hierop. En zo is de oorspronkelijke IPA ontstaan.

Deze bierstijl was eigenlijk bijna verdwenen tot in de jaren 80 dit de aandacht kreeg van brouwers in Amerika en dit is dan terug overgewaaid naar Europa en nu hebben vele brouwers een IPA bier in het assortiment.

De dag van vandaag worden IPA’s niet meer gebrouwen omwille van de extra bewaartijd. Het is zelfs aan te raden om IPA’s zo snel mogelijk na het bottelen te drinken. De smaak van de hop, de mooie bittere toetsen komen dan echt goed tot hun recht. Na verloop van tijd verdwijnen anders de typische hopsmaken.

IPA bier

Er bestaan nogal wat variaties binnen de IPA stijl. Je kan in principe zelf spreken over aparte stijlen maar wij plaatsen ze hier toch allemaal onder IPA. We zetten er even enkele van op een rijtje:

  • Session IPA is een variant met een laag alcoholgehalte maar toch met een aangename smaakexplosie.
  • De Black IPA is de donkere variant van de IPA en ontstaat door het gebruik van wat geroosterde mout naast de bleke mouten.
  • De DIPA of Double IPA is een sterkere versie met een hoger alcoholgehalte en door het extra gebruik van mout en hop ligt de IBU (International Bitterness Unint) boven de 60. Bij een normale IPA ligt dit tussen de 40 en de 60 IBU.

En naast deze 3 bovenstaande meest gekende bestaan er nog 10 tallen andere variaties.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar top