Verder

Verder Liquids - Partnership met Vlaamse Brouwers

De juiste hygiënische pomp op de juiste plaats

Verder doet meer dan het leveren van pompen. Ze denken mee met de brouwer om de juiste oplossing uit te werken. Elke stap van het brouwproces kan bekeken worden om de juiste keuzes te maken voor een duurzame oplossing.

Dankzij het partnership met Verder kunnen we als platform brouwerijen nog meer ondersteunen. De samenwerking tussen Vlaamse Brouwers en Verder zorgt ervoor dat we verschillende processtappen van het brouwen naderbij kunnen bekijken. Interviews met brouwers zorgen voor hands-on inzichten in de uitdagingen en de oplossingen die Verder heeft aangereikt door mee te denken samen met de brouwer.

Brouwbabbel

Verder Liquids - Het brouwproces

Het brouwproces

Voordat we een heerlijk afgewerkt bier geserveerd krijgen moeten heel wat stappen genomen worden door de brouwer. Om een perfect bier af te leveren is er voor elke stap een pomptype beschikbaar om de beste kwaliteit te garanderen.

Een eerste simpele opdeling in het brouwproces kan je doen door de opdeling te maken tussen een warme fase en een koude fase. Voor beide fases heeft Verder specifieke pompen ter beschikking om een optimaal resultaat te bekomen. Binnen deze 2 fases zijn er echter nog verschillende stappen te onderscheiden in het brouwproces. Laat ons deze verschillende brouwstappen even wat van naderbij bekijken.

Verder Liquids - Schema brouwproces
Stap 1 - Mouten

Mouten

Vandaag de dag doen de meeste brouwers een beroep op gespecialiseerde mouterijen die dag in dag uit niets anders doen dan mouten en verschillende soorten mouten kunnen leveren op basis van verschillende graansoorten. Lees hier meer over in ons artikel over mout als ingrediënt van bier.

Stap 2 - Schroten

Schroten

Brouwers malen de mout zeer grof zodat de mout oplosbaar is in het brouwwater. Belangrijk hierbij is dat het kaf nog voldoende groot blijft om een filterbed te vormen in een latere fase.

Stap 3 - Filteren van de wort

Maïschen en filteren van de wort

Maïschen is het opwarmen van het beslag op een gecontroleerde manier om de mout-enzymen hun werk te laten doen. De inhoudstoffen van de mout en granen worden wateroplosbaar gemaakt. Dit mengsel noemen we wort en de onopgeloste inhoudsstoffen verwijderen we via filtratie en noemen we draf dat vaak door boeren zal worden opgehaald om te gebruiken als voeder voor de dieren. Sommige gebruiken dit als onderdeel van de grondstoffen om brood te maken of koekjes.

Passende pompen: Packo MCP / MFP | Packo ICP / ICP+ / FP

Stap 4 - Koken van de wort en hop toevoegen

Koken van de wort, toevoegen hop en wortbehandeling

Tijdens het kookproces dat anderhalf tot twee uur kan duren voegt de brouwer hop toe aan de wort. Slechte smaakstoffen worden verdampt en er is de stabilisatie en sterilisatie van het brouwsel. Bepaalde smaken worden gevormd tijdens het koken en de hop zorgt voor bitterheid en fijne aroma’s. Hop zal zowel bij de start van het kookproces worden toegevoegd en specifieke aromahoppen worden meestal nog een 10-tal minuten voor het einde van het kookproces toegevoegd zodat de aroma’s niet volledig zouden verdampen. Vervolgens dient de gekookte hop gefilterd worden en verwijderd men de troebel en hopresten.

Passende pompen: Packo MCP / MFP | Packo ICP / ICP+ / FP

Stap 5 - Koelen van de wort

Koelen van de wort

De temperatuur van het brouwsel dient te dalen tot een gistingstemperatuur van ongeveer 8 tot 12 graden voor lage gistingsbieren en 15 tot 25 graden Celsius voor hoge gistingsbieren.

Passende pompen: Packo MCP / MFP | Packo ICP / ICP+ / FP

Stap 6 - Hoofdgisting

Gisting

Tijdens het gistingsproces ontstaat zowel alcohol en koolzuurgas alsook gewenste en soms ongewenste smaak en aromastoffen. Dit proces duurt een 6 tot 10 dagen bij lage gistingsbieren en 4 tot 6 dagen bij hoge gistingsbieren.

Passende pompen: Packo FP Series

Stap 7 - Lageren

Lageren

Na het gistingsproces is er nog een periode van rijping of nagisting. De smaken en aroma’s komen volledig tot stand. Zo zal er nog een stuk vergisting gebeuren en zal het troubele bier een stuk klaren doordat de gist zakt in de tanks.

Passende pompen: Packo FP Series

Stap 8 - Filteren

Filteren

Lagering is onvoldoende om een kristalhelder bier te bekomen. Er zal nog steeds wat troubelheid aanwezig zijn. Sommige brouwers kiezen ervoor om alles vervolgens nog eens te filteren om het bier volledig helder te maken.

Passende pompen: Verderflex Dura / Verderpro VPH

Stap 9 - Afvullen

Afvullen

Het afvullen kan gebeuren in fles, blik, vat of kegs.

Passende pompen: Packo FP Series

Stap 10 - nagisting op fles

Hergisting op fles

Bij het afvullen op fles wordt een beetje suiker en gist toegevoegd indien het gaat om bieren met hergisting op fles. Dit is typisch voor de meeste artisanaal gebrouwen bieren in België die men op fles gaat afvullen. Op die manier zal de overblijvende zuurstof in de fles opgebruikt worden en dit zorgt dat het bier niet zal oxideren. De smaak zal zich intussen verder ontwikkelen en er ontstaat CO2 en nog een klein beetje extra alcohol.

Passende pompen: Vantage 5000

Stap 11 - CIP Cleaning In Place

Cleaning In Place – CIP

Brouwen en kuisen gaan hand in hand om alles hygiënisch te houden. CIP is een techniek die zorgt dat een onderdeel automatisch gereinigd wordt zonder dat je de machine of het onderdeel uit elkaar hoeft te halen. De reiniging zal ter plaatse gebeuren door de voorziene reinigingselementen.

Passende pompen: CRP Series

Advies

Zoals je hierboven kan zien in het overzicht van het brouwproces heeft Verder verschillende oplossingen die van nut kunnen zijn. De adviseurs van Verder kunnen je helpen om een juiste keuze te maken en om je productieproces te optimaliseren om nog meer kwaliteitsvol bier te brouwen.

Wil je in contact komen met Verder dan kan je simpelweg en mailtje sturen naar sales@verder.be met je gegevens en je vraag of bel naar 03 877 11 12 of vul het formulier in op hun website.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap