Gevoelige materie

Een juist glas koppelen aan het juiste bier

Wij Belgen hechten heel veel belang aan het drinken van ons bier in het juiste glas. Het smaakt anders zegt men. Het zit natuurlijk een stuk tussen de oren maar de smaaksensatie kan wel degelijk verschillen afhankelijk van het type glas. Daarom zetten we hier verschillende types van glazen op een rij om je te helpen de juiste keuze te maken voor de passende bierstijl.

Materiaal

Hout, aardewerk, tin zijn enkele voorlopers tot het glasblazen voor een revolutie zorgde

Vorm

Invloed op de aroma’s van het bier en het vasthouden ervan in het glas

Marketing

Sinds de jaren 60 toen kleine brouwerijen zich wensten te onderscheiden met hun bier

Traditie

In tegenstelling met andere landen heeft quasi ieder bier in België een eigen glas

Glazen voor een pint

Types bierglazen - bierglas met ribbels

Bierglas met ribbels

Dit glas kennen velen van aan de toog wanneer ze hun pintje bestellen. Dit is een typisch Belgisch pilsglas. De ribbels zorgen ervoor dat de warmte van de vingers en hand minder snel zal overgaan naar het bier. Op die manier kan je voldoende lang blijven genieten van je frisse pint.

Sommige pilsmerken schakelen over naar andere glazen om de pils wat meer allure te geven. Andere biermerken keren dan weer juist terug naar dit type bierglas.

Types bierglazen - boerke

Boerke

Hier in België houden we het bij een boerke en in Nederland spreken ze over een vaasje, een fluit(je) of jonker voor een 30 cl versie of zelfs een Amsterdammer of Rotterdammer. In elk geval is het een glas dat schuin naar beneden afloopt en typisch in gebruik is om een pint uit te schenken.

Nadeel aan het glas is dat de pils sneller warm krijgt wegens het gebruik van dun glas. Het is dus een kwestie om je pint snel genoeg op te drinken.

Types bierglazen - fluitje

Fluitje

Misschien ontstaat er nu wat verwarring maar in Nederland noemen ze een boerke een fluitje terwijl in België we van een fluitje spreken voor een glas dat bovenaan schuin afloopt naar buiten toe. Werd vroeger soms wel gevraagd om de pils van de tap in een fluitje te krijgen.

De vorm van het glas is ook terug te vinden in de vintage bierglazen van merken zoals Carlsberg en Tuborg.

Types bierglazen - pint

Pint

Dit type glas zien we minder in onze streek maar is wel het pint-glas bij uitstel voor Engelse bieren. Let op wat je vraagt in de pub. Een typische ‘pint’ is een maateenheid van 0,56 liter. Je hebt ook half a pint versies van dit type glas wat min of meer overeenkomt met onze typische 25 cl inhoud van een pint.

Naast de gewone pils zal men er ook IPA’s, Stouts en Porters in uitschenken. Men is niet zo gehecht aan een specifiek glas voor een specifiek bier in de pub.

Typisch Duitse glazen

Types bierglazen - stange

Stange

Na de Engelsen gaan we nu even bij de buren langs in Duitsland. De stange is een slank glas van 20 cl voor Kölsch te drinken. Dit is een bier van hoge gisting van 4,8% dat enkel door brouwerijen in Keulen mag worden gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot en is een alternatief voor pils.

Deze glazen worden ook gebruikt in Dûsseldorf voor het voor de regio typische Altbier dat de amber tot donkerkleurige tegenhanger is van de Kölsch.

Types bierglazen - bierpul

Bierpul

We blijven nog even in Duitsland. Als je al ooit eens hebt mee gedaan aan het Oktoberfest dan ken je het zeker. Het glas is speciaal wat dikker om het bier goed koel te houden en de stevigheid is natuurlijk mooi meegenomen want in het enthousiasme van het toosten kan het natuurlijk wel eens wat harder gaan dan voorzien.

In België heb je bepaalde witbieren die hier een versie van gebruiken om hun bier te presenteren.

Types bierglazen - weizenglas

Weizenglas

Dit glas van 50 cl wordt gebruikt om het Duitse Weißbier te schenken. Dit is een tarwebier van hoge gisting zonder toevoeging van kruiden en met minder hop dan ons Belgische witbier. Het bovenste gebolde gedeelte zal vooral instaan voor het vasthouden van de mooie witte schuimkraag.

Glazen voor speciale bieren

Types bierglazen - teku

TeKu

Je ziet dit glas terugkomen bij heel wat biermerken die deze vorm als de basis nemen voor hun bierglas met hun logo erop. Dit glas zorgt dankzij zijn vorm dat het aroma goed tot zijn recht komt. Dankzij de lange steel kan je het glas goed vasthouden waardoor je bier niet opwarmt. Ideaal dus om lang te kunnen genieten van een lekker degustatiebier. Het is een elegant glas dat past bij diverse bierstijlen.

Het glas is ontwikkeld in 2006 door Teo Musso en Kuaska en geproduceerd door Rastal. 

Types bierglazen - tulpglas

Tulpglas

Dit type glas heb je in allerlei variaties en kenmerkt zich door een hals dat smaller is dan de bolle kelk en een bovenrand dat naar buiten gaat. Je zal dit soort glas niet enkel terugvinden om bier te drinken maar ook voor whisky en jenever.

Het waarschijnlijk meest gekende tulpglas onder bierdrinkers is dat van brouwerij Duvel-Moortgat.

Types bierglazen - kelk

Kelk

Bijna alle abdijbieren en trappistenbieren hebben een kelkglas om het bier uit te drinken. De link met het sacrale van de kelk in de kerk is hierbij doorslaggevend geweest om dit type glas te gebruiken om hun bier te promoten.

De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s snel worden vrijgegeven wegens het grote oppervlakte.

Types bierglazen - Snifter of balloon

Snifter of Balloon

Je herkent dit glas waarschijnlijk als een cognacglas. Dit is correct. De dag van vandaag gebruikt met dit glas ook om bier te degusteren. Zwaardere donkere bieren komen hierin goed tot hun recht.

De aroma’s blijven goed vastgehouden door de bolle vorm van het glas.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap