Tips voor bierpairing

Je kan op onze website talrijke recepten terugvinden waar we bier en eten combineren. Dit noemt men in het Engels “Beer and Foodpairing”. Wij spreken vaak over bierpairing in plaats van foodpairing om het bier nog iets meer in het daglicht te plaatsen. Te vaak kiest men nog voor wijn om te combineren met eten in restaurants terwijl een biertje beter kan passen bij een gerecht.

Tips voor bierpairing - amuse

ABC-methodologie

Hoe komen we tot die bierpairing combinaties en wat als je zelf iets anders wenst te proberen? Hoe ga je aan de slag? In de meeste opleidingen zal men vertrekken vanuit de simpele ABC-methodologie bij foodpairing:

A = Accent

B= Brug

C = Contrast

Je kan kiezen voor één van deze drie pistes om eten en bier te combineren.

Accent

Dit is de éénvoudigste en meest succesvolle methode om eten en bier te pairen. Je gaat de belangrijkste smaak uit je gerecht versterken door een bier te selecteren met eenzelfde hoofdsmaak.

Een simpel voorbeeld is een chocolademousse combineren met een donker bier met chocoladetoetsen in de geur en smaak. De smaken in het bier accentueren de chocolade van het gerecht.

Brug

Dit is al iets moeilijker. Je dient op zoek te gaan naar smaken die elkaar aanvullen. Je dient hierbij meer op zoek te gaan naar smaaktoetsen en geuren die tussen het gerecht en het bier een brug doen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is de typische geur van citrus en koriander in een Belgisch witbier en dit kan een brug zijn naar de saus die je bij een stukje vis serveert met wat zeste van een limoen in verwerkt.

Contrast

Dit is meestal de moeilijkste want je gaat hier 2 contrasterende smaken gaan combineren. Dit is een kwestie van trial and error. Een gekende combinatie is schimmelkaas die je gaat combineren met een fruitbier.  Je hebt het zoute van de kaas dat contrasteert met het zoete van het fruitbier.

Tips voor bierpairing - overzicht op tafel

Bier- en foodpairing

Hieronder zullen we de regelmatig wat ideeën met jullie delen van smaakcombinaties. Aan jullie om ze uit te proberen en te ontdekken en zelf de juiste verhoudingen te ontdekken. Op die manier zal je snel een goede basiskennis opdoen om bier en eten te combineren. Die kennis kan je dan gebruiken om ofwel thuis een eigen bierpairing klaar te maken of altijd handig om op restaurant een goed bier te kiezen dat past bij het gerecht.

TIP: Deel je flesje bier met twee in een degustatieglas of laat het uitgieten in een wijnglas. Op die manier kan je dan verschillende bieren selecteren voor het voor-, hoofd-, en nagerecht.

lEKKERE TIPS

Vegan en bier

Er bestaat bier dat perfect samengaat met smakelijke vegan recepten. Zo kan je kiezen voor Saison bio of een blond, bruin of tripel biobier.
Bier en Foodpairing tip - Kerstmiskalkoen - FI

Kerstkalkoen en bier

De feestdagen komen eraan. Kerstmis en kalkoen is een traditie dat al jaren meegaat en heerlijk om te combineren met wat bier.
Bier en Foodpairing tip - alternatieve hapjes - FI

Alternatieven voor nootjes bij bier

De typische borrelnootjes kent iedereen. Maar wist je dat je die kan vervangen door wat andere creatieve hapjes zonder veel werkt
Bier en Foodpairing tip - Scampi - FI

Scampi en bier

Ik heb mijn scampi graag wat kruidig, anderen verkiezen citroen en knoflook. Beide passen goed samen met een echt witbier. Laat het smaken!
Bier en Foodpairing tip - Spaghetti bolognaise - FI

Spaghetti bolognaise en bier

De typische smaken van spaghetti bolognaise zijn rundergehakt, tomatensaus en basilicum die je kan combineren met Oud Bruin bier of Pale Ale.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap