Je kan op onze website talrijke recepten terugvinden waar we bier en eten combineren. Dit noemt men in het Engels “Beer and Foodpairing”. Wij spreken vaak over bierpairing in plaats van foodpairing om het bier nog iets meer in het daglicht te plaatsen. Te vaak kiest men nog voor wijn om te combineren met eten in restaurants terwijl een biertje beter kan passen bij een gerecht.

Tips voor bierpairing - amuse

ABC-methodologie

Hoe komen we tot die bierpairing combinaties en wat als je zelf iets anders wenst te proberen? Hoe ga je aan de slag? In de meeste opleidingen zal men vertrekken vanuit de simpele ABC-methodologie bij foodpairing:

A = Accent

B= Brug

C = Contrast

Je kan kiezen voor één van deze drie pistes om eten en bier te combineren.

Accent

Dit is de éénvoudigste en meest succesvolle methode om eten en bier te pairen. Je gaat de belangrijkste smaak uit je gerecht versterken door een bier te selecteren met eenzelfde hoofdsmaak.

Een simpel voorbeeld is een chocolademousse combineren met een donker bier met chocoladetoetsen in de geur en smaak. De smaken in het bier accentueren de chocolade van het gerecht.

Brug

Dit is al iets moeilijker. Je dient op zoek te gaan naar smaken die elkaar aanvullen. Je dient hierbij meer op zoek te gaan naar smaaktoetsen en geuren die tussen het gerecht en het bier een brug doen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is de typische geur van citrus en koriander in een Belgisch witbier en dit kan een brug zijn naar de saus die je bij een stukje vis serveert met wat zeste van een limoen in verwerkt.

Contrast

Dit is meestal de moeilijkste want je gaat hier 2 contrasterende smaken gaan combineren. Dit is een kwestie van trial and error. Een gekende combinatie is schimmelkaas die je gaat combineren met een fruitbier.  Je hebt het zoute van de kaas dat contrasteert met het zoete van het fruitbier.

Tips voor bierpairing - overzicht op tafel

Bier- en foodpairing

Hieronder zullen we de regelmatig wat ideeën met jullie delen van smaakcombinaties. Aan jullie om ze uit te proberen en te ontdekken en zelf de juiste verhoudingen te ontdekken. Op die manier zal je snel een goede basiskennis opdoen om bier en eten te combineren. Die kennis kan je dan gebruiken om ofwel thuis een eigen bierpairing klaar te maken of altijd handig om op restaurant een goed bier te kiezen dat past bij het gerecht.

TIP: Deel je flesje bier met twee in een degustatieglas of laat het uitgieten in een wijnglas. Op die manier kan je dan verschillende bieren selecteren voor het voor-, hoofd-, en nagerecht.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar top