Bier bestaat in allerlei kleuren en smaken en om alles wat overzichtelijker te krijgen is men ooit begonnen om bieren te groeperen in stijlen. Daarnaast groeperen we soms ook bieren op basis van oorsprong. We geven hier een overzicht van de verschillende bierstijlen maar starten met enkele buitenbeentjes want we starten met Trappistenbier.

Bierstijlen Featured image - Trappistenbier

Trappistenbier

Trappistenbier is een benaming dat de bieren groepeert die als herkomst een Trappistenabdij hebben. Dus an sich geen stijl maar voor de duidelijkheid geven we dit toch mee in ons overzicht van bierstijlen.

Bierstijlen - Erkend Belgisch Abdijbier

Abdijbier

Sommigen spreken van een stijl maar eigenlijk is het een bundeling van bieren die hun oorsprong op de één of andere manier terugvinden in een abdij en dit laatste mag je zéér ruim interpreteren.

Featured image - Spéciale Belge

Spéciale Belge

De Spéciale Belge stijl is ontstaan als tegenreactie op de geïmporteerde populaire pils dat België veroverde. Later heeft dit bier een verzoeting gekend om een ruimer publiek te bereiken.

Featured image - Blond bier

Blond

Blond of dubbel of een tripel is een typische vraag wanneer men thuis iemand een biertje aanbiedt. Toch kan je daar nog alle kanten mee op. Ontdek hier de verschillende mogelijkheden en opties.

Featured image - Dubbel bier

Dubbel

Dubbel als bierstijl is een term dat is ontstaan bij de Trappisten van Westmalle. Het is een verwijzing naar de hoeveelheid gebruikte ingrediënten en een referentie naar een middeleeuws gebruik.

Featured image - Tripel bier

Tripel

Den tripel is de derde best gekende bierstijl in België naast blond en dubbel. Dit had je vroeger als cafébaas altijd in huis. Nen blonden, nen dubbel en nen tripel.

Featured image - Vlaams Rood

Vlaams Rood

Vlaams Rood is een West-Vlaamse bierstijl en zoals je waarschijnlijk al vermoedde op basis van de naam heeft het een donkerrode tot roodbruine kleur en het wordt gemaakt op basis van versnijden van bier.

Vlaams Oud Bruin bier in glas met handvat aan rechterzijde

Vlaams Oud Bruin

Vlaams Oud Bruin kan je eigenlijk omschrijven als de Oost-Vlaamse tegenhanger van het West-Vlaamse Vlaams Rood-bruin bier. Het is niet éénvoudig om beide stijlen duidelijk te onderscheiden in z’n oorspronkelijke versie.

Featured image - Saison bier

Saison

Met Saison als bierstijl komen we terecht in de streek van Henegouwen. Het gaat om een seizoensbier dat door de boeren werd gebrouwen in de kalme wintermaanden en waar de seizoensarbeiders in de zomer op het land konden van drinken.

IPA bier

IPA

IPA staat voor India Pale Ale en is een Engelse Ale met extra hoppigheid en daardoor meestal extra bitter. De oorsprong is terug te vinden in de boottochten vanuit Engeland naar de Indische kolonies.

Glas porter bier op een tafel met een donker grijze achtergrond

Porter

Porters en stouts worden vaak in één adem genoemd maar eigenlijk zijn het van oorsprong 2 verschillende bierstijlen. We beginnen met de geschiedenis van de porter die de eerste van de 2 was.

Scroll naar top