Met Saison als bierstijl komen we terecht in de streek van Henegouwen. De naam zegt het zelf, het gaat om een seizoensbier dat door de boeren werd gebrouwen in de kalme wintermaanden en waar de seizoensarbeiders in de zomer konden van drinken terwijl ze op het land aan het werken waren.
Het bier werd oorspronkelijk gebrouwen met de resten van het graan. Oorspronkelijk had dit bier een laag alcoholgehalte van rond de 3% aangezien men natuurlijk niet wou dat de seizoensarbeiders te dronken aan het werk zouden zijn. Het was bedoeld als een goede dorstlesser op het land of na het harde werk. Om de bewaartijd te vergroten werd er extra hop in het bier gedaan.
Vandaag de dag kan iedereen een saisonbier brouwen. Tot op heden is dit geen beschermde benaming. Toch heeft men onderling enkele regels vastgelegd waaraan het bier zou moeten voldoen om de naam saison te dragen.
- Hoge gisting met nagisting
- Gebrouwen in Henegouwen
- Alcohol vol.% tussen 5 en 6,5
- Donkerblond tot amberkleurig
- Dorstlessend van karakter
- Goed gehopt en/of gekruid
- Hoge vergistinggraad, dus droog bier
- Afgevuld in flessen van 75cl
- Vooral regionaal verkrijgbaar
- Hoofdzakelijk gerstemout, andere granen mogelijk
Men mag op 2 punten hiervan afwijken. Dis geen verplichting maar eerder een richtlijn. Zo zijn er meer en meer saisonbrouwers die nu ook in 33cl flesjes het bier aanbieden.
Qua uitzicht kan het bier variëren van blond tot amberkleurig met een ruim palet aan aroma’s met een bittere en droge afdronk.