Spéciale Belge

De Spéciale Belge stijl is ontstaan als tegenreactie op de geïmporteerde populaire pils dat België veroverde. Tijdens het begin van de 20ste eeuw brouwde men in België vooral donker bier van hoge gisting die verdrongen werden door de Duitse en Tsjechische pilsbieren en Engelse ale.

Om de dalende verkoop van Belgisch bier tegen te gaan besliste de Unie van de Belgische Brouwers in 1904 om een wedstrijd uit te schrijven om een nieuwe bierstijl te creëren dat de concurrentie kon aangaan met de importbieren die de markt veroverden.

De eerste editie van de wedstrijd werd geen succes maar een tweede poging in 1905 dat samenviel met de wereldtentoonstelling in Luik had meer succes en Brasserie Binard uit Chatelineau won met hun ‘Belge de Faleau’.

Spéciale Belge

Dit bier is de oorsprong van de Spéciale Belge bierstijl en kende een groot succes in de regio rond Charlerloi en Henegouwen en na WO II kende dit een grote doorbraak met merken als Vieux Temps, Ginder Ale, De Koninck of Palm.

Het is in feite een amberkleurig bier van hoge gisting verwant aan de Engelse Pale Ale. Het bier had dankzij de gebruikte biscuitmout wat meer body dan een pils en men voorzag oorspronkelijk ook de nodige hoppige toetsen. Later heeft dit bier een verzoeting gekend om een ruimer publiek te bereiken.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap