Stout

De Stout is van oorsprong een variant op een porter. Porters waren bij het ontstaan één van de goedkopere beschikbare bieren met een niet al te hoog alcoholgehalte. Brouwers begonnen echter te variëren en voegden ingrediënten toe aan de porter om het alcoholgehalte te verhogen en het eindresultaat noemen we Stout.

Stouts zijn dus net zoals porters donkere bieren. Meestal iets donkerder en geuren vaker naar de gebruikte gebrande mouten en ook iets bitterder en droger van smaak.

Waar de stout een variant was op de porter bestaan er de dag van vandaag ook heel wat variaties op stout.

Featured image - Stout

Laat ons starten met de meest gekende, de Irish Dry Stout zoals je die kan drinken in Ierland. Daarnaast heb je de Export Stout met een nog sterker alcoholgehalte, de milk stout, de chocolade stout, de Russian Imperial Stout,… zoals je merkt heel wat variaties die we hier samen nemen onder de algemene bierstijl stout.

Voor de liefhebbers van bier- en foodpairing kunnen we meegeven dat de kenmerkende stevige geuren en aroma’s van een stout zoals koffie en donkere chocolade goed samen passen met wat wild zoals konijn of fazant.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap