Trappistenbier

Trappistenbier is een benaming dat de bieren groepeert die als herkomst een Trappistenabdij hebben. Dus an sich geen stijl maar voor de duidelijkheid geven we dit toch mee in ons overzicht van bierstijlen.

Niet iedereen kan zomaar een Trappistenbier brouwen. De regels zijn strikt om de erkenning van ‘Authentic Trappist Product’ te ontvangen.

Men dient aan volgende regels te voldoen:

  1. Het brouwen van het bier dient binnen de muren of de directe omgeving van de trappistenabdij te gebeuren én onder het toezicht van de monniken of nonnen.
  2. De brouwerij is ondergeschikt aan de abdij en de bedrijfscultuur moeten passen binnen de abdijcultuur
  3. De inkomsten moeten zorgen voor het levensonderhoud en het onderhoud van de abdijsite. De overige inkomsten schenkt men aan goede doelen en sociale werken of mensen in nood.
Logo - Authentic Trappist Product

In de praktijk zijn er anno 2021 elf abdijen die Trappistbier met het label ‘Authentic Trappist Product’ mogen brouwen. België kent er het meeste maar intussen zijn andere landen aan het volgen.

De vijf van België zijn: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Achel was tot begin 2021 nog een Authentieke trappist maar is deze erkenning verloren.

In Nederland kennen we Abdij Koningshoeve (La Trappe) en sinds 2013 Zundert.

In Oostenrijk hebben we Stift Engelszell, Saint Joseph’s Abbey met Spencer in de Verenigde Staten, Tre Fontane in Italië en Abdij Mount Saint Bernard met de Tynt Meadow in Groot-Brittannië.

Daarnaast zijn er nog 2 aparte gevallen. De Mont-des-Cats kazen die een herkenning hebben als Authentic Trappist Product maar niet hun bier want dit wordt in de praktijk bij de collega’s van Chimay gebrouwen en de Abdij Nasi Pani met hun Trappist chocolade in Tsjechië.

Het is de Internationale Vereniging Trappist (link: https://www.trappist.be/) dat toekijkt op de naleving van de regels. Deze organisatie geeft telkens een licentie voor vijf jaar. Het label certificeert niet enkel de trappistenherkomt maar garandeert de consument ook dat de verkochte producten beantwoorden aan de kwaliteit en de waarden van de trappistengemeenschap.

In de praktijk zijn de bieren de meest gekende Authentic Trappist Producten maar ook brood, kaas, likeuren en religieuze artikelen komen in aanmerking.

Ik zou zeggen een goed Trappistenbier met een lekkere Trappistkaas zal zeker smaken.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap