Vlaams Rood

Vlaams Rood is een West-Vlaamse bierstijl en zoals je waarschijnlijk al vermoedde op basis van de naam heeft het een donkerrode tot roodbruine kleur. Het is een helder bier met een zuur zoete mond met aroma’s van fruitigheid en een melkzurige geur. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5,2 en 6,5%.

Het bier wordt gemaakt op basis van het ‘versnijden’, met andere woorden mengen van een jong bier met een ouder bier dat op houten foeders heeft liggen rijpen voor minstens 18 maand tot vaak 24 maand. Zo’n houten foeder, of eigenlijk een héél groot vat zou je het kunnen noemen, heeft een uiteenlopende capaciteit tussen de 5.000 tot 65.000 liter.

Foederzaal - 3 foeders op een rij

Er is hier sprake van gemengde gisting door het combineren van bovengisting van het jong bier met melkzuurgisting dat in de foeders ontstaat. Deze combinatie zorgt voor een verfrissend bier met de nodige zurigheid.

De foederzalen bezoeken bij de brouwerijen die dit bier nog brouwen zijn een aanrader. Het bier bestaat al sinds de middeleeuwen en hoewel het brouwproces is gemoderniseerd zijn de typische roodbruine kleur en de lichtzure smaak gebleven. Deze bierstijl is door de VLAM erkend als streekproduct voor West-Vlaanderen. Erkende brouwerijen die dit bier brouwen zijn Brouwerij Rodenbach, Brouwerij Verhaeghe, Brouwerij Omer Vander Ghinste en Brouwerij Strubbe.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap