Brouwerij Verhaeghe

Een echte familiebrouwerij

Regionaal gebonden aan haar West-Vlaamse roots

Mouterij-brouwerij Verhaeghe werd opgericht in 1885 nu onder leiding van Karl Vaerhaeghe samen met zijn broer Peter en zus Mercedes.

Een echte West-Vlaamse traditie. De rijping in eikenhouten foeders zorgt voor de kenmerkende zure smaak. Een heerlijk streekbier uit Vlaanderen.

50 foeders zijn beschikbaar om het bier te laten rijpen tot het zijn gekende heerlijke smaak heeft.

Wij serveren bier met geschiedenis

Naast de spoorlijn in Vichte wordt al vier generaties lang roodbruin bier gebrouwen. Op de kasteelhoeve werd gerst verbouwd en gemout. Ter plaatste brouwden ze het traditionele roodbruine bier dat langs het spoor geëxporteerd werd tot in Brussel.

Het uitbreken van de eerste wereldoorlog zorgde voor een onderbreking van de brouwactiviteiten. De weigering door Paul Verhaeghe om te brouwen voor de bezetter werd door de Duitsers afgestraft met de ontmanteling van de brouwerij. Na de oorlog werd alles opnieuw opgebouwd maar de export terug naar Brussel verliep moeizaam. In de jare ’20 kwam het flessenbier op de markt en kwam de focus op flessenbier en werden dan ook de nodige bottelarijmachines aangekocht. TIjdens de tweede wereldoorlog werden alle activiteiten tot een minimum herleid en wegens een tekort aan gerst werd enkel tafelbier gebrouwen met 0,8% alcohol, de zogenaamde “zéro-huit”.

 

 

Na WOII kende de biersector een grote ommekeer. De pils kende zijn doorbraak maar zorgde hierdoor voor het einde van heel wat brouwerijen die enkel hoge gistingsbieren brouwden. De massaconsumptie van pils kende een doorbraak en enkele brouwerijen met nationale bekendheid kenden hun doorbraak.

Brouwerij Verhaeghe past zich aan maar bleef regionaal gebonden. De focus bij de brouwerij lag op kwaliteitsverbetering van de bieren en de creatie van nieuwe kwaliteitsbieren. In 1958 kreeg de “Vichtenaar” als Vlaams roodbruin bier al de eerste prijs tijdens een internationale wedstrijd te Gent.

Ook nu nog blijft Brouwerij Verhaeghe focussen op kwaliteitsbieren en de opgang van het speciale bier “Duchesse de Bourgogne” vormt hiervan het levende bewijs.

 

Onze bieren

Trouw aan traditionele roodbruine bieren en streekbieren

 

 

“Duchesse de Bourgogne” is een bier van gemengde gisting. Het is een zoet-fruitig bier met een aangename frisse afdronk. Het bier wordt gebrouwd met diep gebrande mouten en overjaarse hop met een laag bitterheidsgehalte. Na de hoofdgisting en lagering rijpt de “Duchesse de Bourgogne”  nog maandenlang verder in eikenhouten foeders. De in het eikenhout aanwezige looistoffen geven de “Duchesse de Bourgogne” haar fruitig karakter. “Duchesse de Bourgogne” heeft een volle, zoete en frisse smaak : een robijnrood juweel van alc. 6.2 % vol. , dat het best geschonken wordt in een kelkvormig glas tussen de 8 en 12 °C. Een volmaakt bier.

 

“Echte Kriekenbier” is zoals de naam het aangeeft een kriekbier dat enkel met volle kriekenvruchten vervaardigd wordt in plaats van met smaakversterkers of extracten van krieken. Het fruit is afkomstig van de streek rond Sint-Truiden in Limburg (België).

In tegenstelling tot de meest bekende fruitbieren is het basisbier van de “Echte Kriekenbier” niet een Lambic maar een Vlaams roodbruine ale gerijpt in eikenhout. Omstreeks half juli bij de pluk worden de noorderkrieken de brouwerij ingehaald en ingelegd op het basisbier.

Omdat de smaak van de kriekvruchten verschilt van jaar tot jaar en dit volgens het aantal uren zonneschijn of regen, wordt de kriek bij zijn eindsamenstelling versneden met kriekenbier van het jaar voordien en van twee jaar oud. Dit met de bedoeling een constantere smaak van de “Echte Kriek” over de jaren heen te garanderen.

“Barbe d’Or” is één van de vier “Barbe” bieren. De naam van het gamma “Barbe” bieren verwijst naar de Luikse brouwerij “Barbe d’Or”.

Brouwerij Barbe d’Or was een middeleeuwse brouwerij in de oude binnenstad van Luik (België) en behoorde toe aan de familie “de Romsée”, een oude Luikse familie waarvan het blazoen prijkt als logo voor de “Barbe” bieren.  

“Barbe d’Or” is een bier van hoge gisting. “Barbe d’Or” is een goud-blond bier met een rijke en fris bittere smaak. De licht gerooste mouten geven de ”Barbe d’Or” haar blonde kleur en volle smaak. De met zorg uitgezochte hopsoorten staan in voor de verfrissende, bittere afdronk. “Barbe d’Or” heeft een alcoholgehalte van alc. 7.5 % vol. 

Het verhaal van Prearis

Hoe is Prearis ontstaan? Ontdek hier het verhaal achter Andy en Prearis.

 

 

 

Kom eens af!

Voor groepen

Elke dag op afspraak. Een bezoek in de voormiddag start om 10 uur.

Een bezoek in de namiddag start om 14 uur.

Minimum 6 tot maximum 20 personen.

Voor individuelen

Mogelijkheid tot bezoek elke vrijdag om 10 uur in het Nederlands

en om 14 uur in het Engels. Bezoek met gids en degustatie

van diverse Verhaeghe bieren.

Contact

Telefoon

+32 (0)56 77 70 32

Mail om u in te schrijven voor een bezoek

topictourskatrien@hotmail.com

Adres

Brouwerij Verhaeghe

Sint-Dierikserf 1

8570 Anzegem

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap