Gagel als ingrediënt van bier

Gagel kent een lange geschiedenis als ingrediënt in bier. Het werd al gebruikt in gruut in de middeleeuwen. Gruut is een kruidenmengsel waarmee met bier brouwde voordat men hop leerde kennen. De gruut diende om het bier langer te kunnen bewaren dankzij de bewarende eigenschappen van de kruiden. Het gruutrecht waar je misschien al van gehoord hebt was een soort tax die landeigenaren en de kerk eiste van degenen die de kruiden gebruikten die op hun gronden stonden. Gruut is het mengsel van kruiden waar gagel een onderdeel van was.

Gagel of Myrica gale met z’n Latijnse benaming is een struik dat vooral terug te vinden is op zure grond op de heide. Het zijn de katjes die men vroeger vooral gebruikte als onderdeel van de gruut. Men kan ook de bladeren gebruiken om aan bier toe te voegen. Gagel zorgt vooral voor extra bitterheid in het bier en dit is eigen aan de bewarende eigenschap.

De struik zelf is trouwens insectenwerend dankzij de harsklieren en etherische olie dat de plant produceert en is aangenaam om te ruiken.

Gagel als ingrediënt van bier

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap