Gember als ingrediënt van bier

Geschatte leestijd: 2 minuten

Gember ken je vermoedelijk wel als wortel dat je ziet liggen in de winkel. De smaak is redelijk pikant en heeft een fris, limoenachtig aroma. Het scherpe karakter van gember komt van de chemisch stof gingerol dat aanwezig is in gember. In bier kan de brouwer dit gewoon in plakjes snijden en toevoegen tijdens het koken van de wort. Dit ingrediënt wordt zowel gebruikt in winterbieren als porters en sommige brouwers voegen dit toe in hun saisonbier. Het is een ingrediënt waar heel wat mee mogelijk is en waar brouwers kunnen mee experimenteren.

Dat gemberbier geen bier is wist je vermoedelijk, maar wist je dat er vroeger wel alcohol aanwezig was in gemberbier? De dag van vandaag is gemberbier een frisdrank met een sterke gembersmaak. In de 18de eeuw was dit een gefermenteerde drank op basis van suiker, water en gember. Dankzij de fermentatie van de suiker verkreeg men alcohol en koolzuurgas. Op het eind van de 19de-eeuw zorgden de Britse accijnsregels dat gemberbier maximum 2% alcohol mocht bevatten en zo is de alcohol uiteindelijk volledig verdwenen uit het drankje. Maar zelfs toen ontbrak graan als ingrediënt en was het dus geen echt bier ondanks de naam. Het productieproces is wel gelijkend.

Gember op een juttezak
Variaties van gember

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap