Lambiek

Een eerste discussie dat er vaak heerst is over de schrijfwijze van deze bierstijl dat in feite het basisbrouwsel is voor de Oude Geuze en Oude Kriek. De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft gekozenen voor LAMBIEK.

Deze Hoge Raad groepeert de geuzeproducenten van het Pajottenland en de Zennevallei ter promotie van de ambachtelijke lambiekbieren en ter bescherming van deze bieren. In de praktijk zal je echter ook de schrijfwijze Lambik en Lambic terugvinden.

Featured image - Lambiek

Lambiek bestaat minstens een derde uit tarwe en voor de rest gerstemout als basisgrondstof in combinatie met overjaarse hop. Het brouwen duurt ongeveer 8 keer langer dan bij andere bieren. Het typische aan deze bieren is het grote open koelschip waarin het brouwsel afkoelt. Dit zorgt ervoor dat wilde gisten in aanraking komen met het brouwsel en die wilde gisten zorgen vervolgens voor de spontane gisting.

Het brouwel wordt bewaard in houten vaten waar de rijping gedurende maanden tot jaren zal voltrekken. Het zijn die lambiekbrouwsels dat men gaat gebruiken om te mengen om tot een Oude Geuze te komen.

De lambiek zelf is niet-schuimend en goudgeel van kleur met een frisse zure smaak met een alcoholpercentage van tussen de 4,5 en 6,5% alcohol.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap