Oude Geuze

Oude Geuze is een streekproduct uit de Zennevallei en het Pajottenland. Men mengt jonge lambiek van ongeveer 1 jaar met oude lambiek van 2 à 3 jaar oud. Door de het mengen van jonge en oude lambiek verkrijgt men een nieuwe spontane gisting op de fles. Om deze nieuwe gisting goed te laten verlopen liggen de flessen minimum 6 maanden te rijpen voordat ze verkocht worden.

Oude Geuze is een bewaarbier en kan je nog vele jaren bewaren in een koele, donkere omgeving. De typische zurigheid van het bier zal wat zachter worden en de smaken worden nog complexer.

Glas Oude Geuze

Je kan 2 types van Oude Geuze makers onderscheiden. Je hebt enerzijds de stekerijen en anderzijds de brouwerijen. Een geuzestekerij maakt gebruik van lambiek gebrouwen bij een collega brouwerij. Ze kopen vaten lambiek aan van meestal verschillende brouwerijen die ze laten rijpen en vervolgens gaan versnijden. Het versnijden is een ander woord voor mengen van de jonge en oude lambiek. Er is hiervoor heel wat ervaring nodig om op basis van het proeven van de vaten een mengeling te maken dat een gelijkaardige smaak heeft als de vorige mengeling. Voorbeelden van geuzestekerijen zijn De Cam, Hanssens, Oud Beersel en Tilquin.

Daarnaast heb je de brouwerijen die zelf hun lambiek brouwen en waarvan ze een deel verkopen aan de stekerijen en natuurlijk een deel waar ze zelf gebruik van maken om oude geuze te creëren.  

Geniet van dit pareltje ambachtelijk bier.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap