Sinaasappelschil als ingrediënt van bier

Geschatte leestijd: 2 minuten

We hebben het hier over de schil van de zoete sinaasappel die iedereen kan kopen bij de fruithandelaar en niet over de bittere pomerans variant. Natuurlijk is het wel wat opletten geblazen voor eventuele chemicaliën op de schil wat een impact kan hebben op de smaak en gistingsproces. Veel brouwers kiezen daarom voor de gedroogde variant en voegen dit toe op het einde van het kookproces. Op die manier bekom je nog de nodige steriliteit en blijven de aroma’s in de gehopte wort en verkrijg je uiteindelijk een bier met een aangename lichte sinaasappeltoets.

Sinaasappelschil geeft een bitter en licht fruitig effect op je bier en wordt vaak gebruikt in witbier, tripels en soms ook dubbels. We dienen er wel op te wijzen dat sinaasappelschil an sich slechts een beperkte impact heeft op de citrussmaak van een bier. Het grootste deel van de citrussmaak komt uit koriander en vanuit de gekozen hopsoorten zoals Amarillo.

In de praktijk gaat er niet zo heel veel sinaasappelschil in het bier. De meeste brouwers gebruiken tussen de 100 à 200 gr per 100 liter om een aangename smaak te bekomen.

Sinaasappelschil als ingrediënt van bier

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap