Bewaartijd van een IPA bier

Geschatte leestijd: 2 minuten

IPA staat voor India Pale Ale en ondanks zijn dat dit bier juist van oorsprong diende om de bewaartijd van het bier te verlengen kan je dit bier in de praktijk best zo kort mogelijk na de botteling opdrinken om de vele aroma’s en bittere hops tot hun recht te laten komen in de smaakintensiteit van het bier.

De oorsprong van deze bierstijl vinden we terug in de geschiedenis van de Engelse kolonies. De boottocht naar India duurde ongeveer 6 maanden en toen hun Engelse Ale daar toekwam was die niet meer te drinken door de invloed van zowel de temperatuur op zee en de lange overtocht an sich. Wegens het warme weer was het ook geen optie om lokaal in India bier te brouwen.

In de jaren 1780 verhoogden de brouwers in Engeland daarom zowel het alcoholgehalte als de hoeveelheid hop in het bier om de bewaartermijn te verhogen. Daardoor was het bier toch nog drinkbaar na een boottocht van 6 maand en het bier was intussen bleker geworden en was het meer verfrissend dan voorheen. Dit werd het geprefereerde bier in de Engelse kolonies.

Begin 20ste eeuw verdween deze bierstijl langzaam van de markt wegens talrijke nieuwe stijlen. Rond de jaren 70 -80 van de vorige eeuw kwam er een revival in de Verenigde Staten. Brouwers hergebruikten de originele recepten van 150 jaar geleden uit Engeland en voegden er nieuwe stijlen van hop aan toe. Brouwers werden creatief met zowel hop als alcoholgehalte en de IPA begint terug de markt te veroveren en is nu helemaal terug van weg geweest.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap