Pizza Margherita en Spéciale Belge bier

Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Op reis gaan is niet evident deze zomer. Daarom brengen we vandaag Italië wat dichter bij huis met een echte Italiaanse klassieker. De pizza Margherita waarin je duidelijk de Italiaanse vlag kan herkennen met de rode tomaten, de groene basilicum en de witte mozzarella.

Bier en foodpairing: We combineren de zacht, licht zoetzure smaak van mozzarella en de ietwat zoete smaak van de warme tomaten op de pizza met een Spéciale Belge. Dit amberkleurig pittig bier met zijn lichte karameltoetsen past hier heerlijk mee samen.

Je ziet de helft van een pizza Margherita met mooi gesmolten kaas en daarom volledige schijven tomaat en wat blaadjes basilicum erop gestrooid.

Aantal personen:
4

Klaar in:
30 min

Kcal:
3091

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Pizzadeeg:

 • 500 gr bloem 
 • 20 gr verse gist
 • 2,5 dl lauw water
 • 4 eetlepels olijfolie
 • snuifje zout

Tomatensaus:

 • 5 tomaten 
 • eetlepels verse basilicum
 • 1/2 eetlepel oregano
 • peper en zout

Overige benodigdheden:

 • 200 gr mozzarella
 • 4 tomaten
 • verse basilicumblaadjes
 • olijfolie

Instructies stap voor stap

Stap 1

We starten met het pizzadeeg. De tijd voor het rijzen van het deeg is niet meegenomen in de duurtijd voor het klaarmaken van het gerecht. Je kan natuurlijk als je wenst alles met de hand beginnen te kneden maar makkelijker is met de keukenrobot.

Neem de ingrediënten voor het deeg en breng alles in de mengkom samen met de opgeloste gist. Laat de robot alles kneden op een lage snelheid tot een egaal soepel deeg. Reken op een 20-tal minuten.  


Stap 2

Haal het geknede deeg uit de keukenrobot en kneed het deeg tot een grote bol en leg in een kom ingewreven met wat olijfolie. Leg er een vochtige keukendoek over en laat alles een 30-tal minuten rijzen tot het deeg dubbel zo groot is geworden.


Stap 3

Terwijl het deeg aan het rijzen is kan je starten met de tomatensaus voor de pizza. Pel de tomaten en ontpit ze. Snijd het tomatenvlees in kleine blokjes en meng dit met fijngesnipperde verse basilicum en de oregano en kruid met peper en zout.


Stap 4

Warm de oven op tot 250 graden. Indien je hoger kan mag dit tot 300 graden. Hoe heter hoe beter.

Neem het gerezen pizzadeeg en snij een bol af (formaat van een tennisbal) en rol uit tot een cirkel van een 25-tal centimeter. Je kan een aantal pizza’s maken van de hoeveelheid deeg dat we hebben voorzien.

Strooi regelmatig wat bloem zodat het deeg niet aan het werkvlak kleeft. 


Stap 5

Neem een schep tomatensaus en verdeel dit over het deeg. Blijf zo een goede centimeter van de rand. Leg dunne schijfjes mozzarella op de saus en daarboven dunne schijfjes tomaten, besprenkel met wat olijfolie en schuif de pizza’s in de oven. Baktijd een 10 à 20 minuten afhankelijk van de temperatuur van de oven.

Haal de pizza’s uit de oven, besprenkel met nog wat olijfolie en leg enkele blaadjes basilicum om de pizza en alles is klaar om te serveren in combinatie met een Spéciale Belge.


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap