Een biertje uit blik, fles of een vat?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Sommige drinken liefst hun bier van een flesje, al dan niet in een glas gegoten. Anderen drinken hun bier liefst vers getapt en anderen drinken bier uit een blik. Iedereen heeft er zijn eigen mening over van wat nu het beste is maar is er een verschil?

Zoals je waarschijnlijk al vermoede is het schenken van bier uit een houten vat de oudste manier. Maar wist je dat bierflesjes hun ontstaan al kenden uit het begin van de 17de eeuw in Engeland.  Dit waren met de hand geblazen flessen met dunne wanden. Het blik is veel recenter en het was de voormalige Krueger Beer brouwerij in de Verenigde Staten dat in 1934 het eerste blik bier verkocht.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Vers getapt bier heeft als voordeel dat er minder oxidatie mogelijk is van het bier aangezien er minder zuurstof per hoeveelheid bier aan kan in een groot vat. Tevens is er geen invloed van licht wat ook een voordeel is bij bier uit blik.

Zuurstof en licht zijn de 2 grote vijanden van bier. Door contact met zuurstof kan bier een zogenaamde broodsmaak krijgen en bacteriën krijgen de kans om alcohol om te zetten naar azijnzuur. Twee niet zo smakelijke smaken in bier. Daarnaast kan licht ervoor zorgen dat het bier een kattepisgeur krijgt wegens de degradatie van de hopelementen.

Een ander voordeel van een vat is de constant gekoelde temperatuur van het volledige vat. Een heerlijk fris biertje is mooi meegenomen.

Blikje Vlaamse Brouwers - Vlaamse biercultuur in de kijker

Nadeel van een vat is de beperkte houdbaarheid éénmaal aangesloten op de tapinstallatie dus niet direct bruikbaar voor bij je thuis tenzij je een feestje geeft. Klassieke vatensystemen laten toe om het bier een 3 à 4 dagen te tappen zonder kwaliteitsverlies. Vaten dat je aansluit via een systeem met een vatenkoelkast kan je een 14-tal dagen bewaren. Tot slot heb je het tankbier. Voordeel is dat men hier geen koolzuurgas moet aan toevoegen want men werkt op basis van natuurlijke druk en dus geen oververzadiging van koolzuurgas in het bier mogelijk.

Voor bij je thuis kan je dus best een keuze maken tussen een flesje of blik. De voordelen van een blik zijn ten eerste dat er net zoals bij een vat geen invloed kan zijn van licht. De bescherming is hierbij optimaal. Ten tweede krijgt zuurstof geen kans want een blik is 100% zuurstofdicht. Het bier kan dus niet oxideren en behoudt zijn oorspronkelijke smaak. Als je het dan nog eens koel kan bewaren is blik de optimale manier om bier bij je thuis te bewaren want een extra voordeel is de plaats besparing. Je kan blikken makkelijk stapelen. Sommigen zeggen dat ze smaken dat bier uit blik komt maar ik zou zeggen doe de test en giet het blik in het passende bierglas zoals je zou doen met een bierflesje en zoek het verschil bij een blinde proeverij en ontdek wat je het lekkerste zal vinden.

Een extra voordeel van blikjes zijn de marketingmogelijkheden. Sommige brouwerijen zijn zeer creatief en laten prachtige ontwerpen ontwikkelen dat op de blikjes prijken die je nieuwsgierig maken.

Tot slot hebben we het flesje. De meeste bieren worden in bruine flessen gebotteld omwille van de bescherming tegen het licht. Groene flesjes geven bijna geen bescherming hiertegen en zijn dus sterk beïnvloed door licht en dit gaat dan niet enkel over zonlicht maar ook over een gewone lamp dat je telkens doet branden in je voorraadruimte bij je thuis. Groene flesjes kan je best goed afdekken met karton of een papieren wikkel of een deken over de bak leggen om de invloed van licht te beperken om zolang mogelijk te genieten van de originele smaak.

Een groot voordeel van flesjes is de hergisting op fles dat de meeste ambachtelijke brouwers gebruiken om koolzuur toe te voegen aan het bier dankzij het hergistingsproces. Een glazen fles kan zeer goed om met dit drukverschil. Een blik kan hier veel moeilijker mee om dus op dit moment is het glazen flesje nog steeds de koploper in België om bier te bewaren tegenover een blik gezien onze traditie van hergisting op de fles wat het brouw- en bottelproces aanzienlijk éénvoudiger maakt dan tegenover bottelen in blik.

En om de lichteffect volledig te vermijden zijn er nu ook al brouwers met een volledige sleef rond het flesje wat terug mooie creatieve ontwerpen toelaat.

Bierflesje Vlaamse Brouwers in hand

Conclusie:

De keuze vat, fles of blik is vooral een keuze vanuit traditie maar als we objectief zijn is blik de beste keuze om bier te bewaren want geen licht of zuurstofeffect en langere bewaringstijden mogelijk zonder smaakeffect.

Voor bepaalde bieren willen we echter juist een smaakevolutie, denken we maar aan Oude Geuze, bepaalde trappisten, traditionele bieren,… en dan is het flesje natuurlijk de juiste keuze.

Kortom, er is geen perfecte keuze. De belangrijkste keuze is kiezen voor lokale bieren van lokale brouwerijen en genieten!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link