Oude Kriek is één van de oudste fruitbieren dat we nog steeds kunnen drinken dankzij een aantal brouwers die nog gebruik maken van de traditionele verwerkingsmethodes. Het is namelijk een op Europees niveau beschermd bier met een gegarandeerde traditionele specialiteit. Volgens de regels moet er sprake zijn van een zuur bier met spontane gisting tijdens het bereidingsproces waarbij de gisting zich voordoet onder invloed van in de lucht aanwezige micro-organismen van onder andere het type Brettanomyces Bruxellensis en/of Lambicus.
De Oude Kriek ontstaat vervolgens door de menging van lambiekbieren met een gewogen gemiddelde leeftijd van minstens 1 jaar oud en het oudste moet minstens één jaar in houten tonnen gerijpt hebben. Naast de lambiek voegt men een mengsel van kersen, kersensap of geconcentreerd kersensap toe met een gewichtsequivalent van minimum 10 en maximum 25% van het gewicht van het eindresultaat. Dit mengsel ondergaat een nagisting in de fles van minstens 6 maand.
Origineel gebruikte met Schaarbeekse krieken maar door te grote vraag, een te beperkt aanbod van deze krieken door o.a. ziektes bij de planten en de hoge prijs van dit topproduct is men omgeschakeld naar krieken uit de streek van Tienen en St-Truiden en import vanuit Oost-Europa. De Schaarbeekse krieken worden nog wel gebruikt voor specifieke Oude Kriek bieren waardoor dit iets duurder in de markt gezet kan worden maar dit zijn ze zeker wel waard. Heden ten dage zijn er terug kwekers die toch omschakelen naar Schaarbeekse krieken gezien de hoge vraag voor deze kriekensoort.