Brouwerij De Leite viert haar 15de verjaardag

Brouwerij De Leite bestaat 15 jaar.  De brouwerij brengt voor deze gelegenheid een  verjaardagsbier met de naam ‘15’ uit. Het werd een exclusieve Magnumfles met een Rum-Infused blonde tripel van 12% alc. .  De beperkte oplage (er werden slechts 100 flessen gebotteld) kan ideaal zijn om in de aankomende winteravonden met familie en vrienden te delen. 

Vijftien jaar

Luc Vermeersch richtte Brouwerij De Leite op in 2008.  Een brouw-hobby, begonnen in 1997 werd  een bedrijfje.

In de nieuwe gebouwen van hun toenmalig bedrijf Helbig wilde de ondernemer in 2004 een hartelijke ontmoetingsplaats creëren.  Het kleine brouwerijtje van 30 Liter verhuisde daarom van het tuinhuis van de ondernemer-brouwer naar de showroom van zijn ander bedrijf.

De brouw-installatie van 30 Liter werd gauw een brouwerijtje van 500 Liter.  Toen de marktvraag toch wel mooie vormen aannam, investeerde Luc Vermeersch opnieuw.  Ditmaal groeide in dezelfde gebouwen in Ruddervoorde een Brouwerij van 6.000 Liter.

In december 2021 liet de brouwer zijn eerste liefde, het bedrijf Helbig, over.  Nu zou hij zich eens vol smijten in wat hij tot dan had genoemd ‘mijn verzekering tegen het zwarte gat’.  Daarmee doelde de ondernemer op de zekerheid dat hij vanuit zijn ongebreideld enthousiasme voor ondernemen, nadat Helbig was overgelaten, nog iets om handen zou hebben.

Corona temperde tijdelijk zijn enthousiasme.  De horeca markt lag immers plat.  Maar niet gedraald.  De eerste tekenen van herstel waren nog niet helemaal zichtbaar en de onvermoeibare ondernemer-brouwer kondigde al een overname aan.

Paljas kwam de De Leite-familie versterken.  De bieren van Paljas – die in de vóór de overname door derden werden gebrouwen – vloeiden voortaan uit de eigen tanks.  Ruddervoorde – bij uitbreiding Oostkamp – was een bekend artisanaal biermerk rijker.  Samen met de overname investeerde Luc in de nodige extra installaties voor brouwerij en bottelarij.

Groepsfoto

Een limited edition verjaardags-bier

De brouwerij heeft veel bieren.  De meeste luisteren naar heel speciale familie namen.  Zo vind je bij brouwerij De Leite naast het Paljas gamma, een Femme fatale, Enfant Terriple, Ma Mère Spéciale en zure bieren zoals een Cuvée Mam’Zelle, Cuvée Oncle Pol, … .

Het verjaardag bier kreeg een sober fijn gestileerd etiket.  Deze keer koos het team niet voor een speelse Franse naam, maar prijkt op het zwarte etiket eenvoudigweg ‘15’.  Ook de fles is uniek.  Voor het eerst in haar geschiedenis brengt  Brouwerij De Leite een magnumfles uit.

Elk van de (slechts) 100 flessen kreeg een nummer en de handtekening van brouwer Luc.

Voor haar verjaardag bier koos De Leite een diep uitgegiste tripel, waar het team nog Rum heeft aan toegevoegd.  De fijne smaak van deze exclusieve godendrank geeft aan het bier van 12 % alc. een zeer mooie warme gloed.  Om te weten in welke betere drankhandels deze flessen beschikbaar zijn, nemen geïnteresseerden best contact op met de brouwerij, of nemen een kijkje op de Website of de sociale media-kanalen van Brouwerij De Leite.

Strong blond rum infused

De toekomst wenkt.

Wie Luc Vermeersch kent, weet dat stilzitten niet echt in zijn woordenboek staat.  De immer enthousiaste brouwer wil de brouwerij verder uitbouwen.  Hij kiest bewust ook voor meer diepgang.  “Wij willen een hartelijke wereld met een gelukkige glimlach.  Een wereld waar mensen mekaar, het mooie en de natuur meer omarmen”  zegt de brouwer.

Hij spreekt over een brouwerij met ADHD: “Altijd Dienstbaar, Hartelijk en Dichtbij”. Hij wil in de komende periode meer inzetten op een lokale betrokkenheid.  Brouwerij De Leite wil samen met de lokale verenigingen, middenstand, Horeca en bedrijven de droom van Oostkamp om de meest dynamische en verbonden gemeente te zijn, mee dragen en er ook toe bijdragen.   Zo stelde de brouwerij bijvoorbeeld zijn belevingsruimte ook al enkele keren ter beschikking van lokale verenigingen en bedrijven.

Luc Vermeersch wil ook een duurzame brouwerij.  Ongeveer de helft van het elektriciteitsverbruik komt al van zonne-energie.  Ook het waterverbruik werd al sterk verminderd.  “Maar het mag nog wat meer zijn” zegt de lachende jarige ondernemer terwijl hij enthousiast groepjes aanwezigen meeneemt in de brouwerij om er vol passie over te praten.

Met passie uitleg geven
Verjaardag De Leite

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap