Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist sluit tweede crowdfundingsronde af

Brouwers Arn Simoens (38) en Egbert Glorieux (38) startten in 2018 een craftbrouwerijproject op het Buda-eiland te Kortrijk. Om de verbouwingen mee te helpen financieren, deden ze toen gedeeltelijk een beroep op de Kortrijkzanen via een crowdfundingsproject. Met succes. Vanwege de blijvende vraag lanceerden ze 4 jaar later een tweede ronde, opnieuw met succes. De teller staat nu op 174 crowdfunders die levenslang bier ontvangen. Wie nog wil intekenen, kan dat nog doen tot eind deze maand. Daarna sluit de crowdfunding opnieuw voor onbepaalde tijd. Of hoe vele kleintjes samen een mooi Kortrijks craftbierproject vorm blijven geven.

Na meer dan 10 jaar experimenteren en brouwopleidingen te volgen, richtten de brouwers een microbrouwerij op in de Budastraat te Kortrijk. Zo is er na 60 jaar opnieuw een brouwerij in het historisch hart van Kortrijk nadat brouwerij Tack er in 1962 mee ophield.

De microbrouwerij zit in het oude bakkersatelier van bakkerij Slosse in de Budastraat. Achter grote ramen kan je de brouwers aan het werk zien. Hiermee zijn ze alvast de eerste en enige die in hartje Kortrijk ambachtelijk bieren brouwen. De microbrouwerij is aangekocht en volledig verbouwd naar de noden van een productieruimte. Om hun verbouwingen gedeeltelijk te financieren, deden ze een beroep op de inwoners van Kortrijk. Met succes zo bleek want 85 personen schreven zich toen in en zo kwam Ruimtegist aan een totaal van ongeveer 20 000 euro.

“We willen van de stadsbrouwerij een echt participatief project maken, versmolten met Kortrijk. We zijn van de streek en Kortrijk zit al enkele jaren in een leuk élan. We hebben dan ook niet getwijfeld om in hartje Kortrijk onze craftbrouwerij op te starten”, zegt Arn. “Dankzij onze crowdfunding hebben we meteen een lokaal klankbord waarbij onze buurtbewoners en sympathisanten actief kunnen deelnemen aan ons project”, gaat Arn verder.

Brouwers Arn en Egbert - Ruimtegist

Ondertussen heeft de Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist al 3 bieren op de markt. Vie (Belgisch blond van 6,5%), Obsquur (Quadrupel van 10%) en Nova (Tripel van 8%). “Onze huidige 3 vaste bieren kan je al in gans Vlaanderen verkrijgen. Nu zijn we aan het barrel-agen van onze quadrupel Obsquur op eiken vaten. Dat is wat meer niche maar zo blijven we zelf ook bijleren als brouwers”, vertelt Egbert.

Levenslang bier

Er zijn drie formules die telkens opbouwen waarop je kan intekenen via hun website.

Zo kan je voor de basisformule van €200 levenslang 12 bieren (33cl) per jaar afhalen in de brouwerij. Sowieso word je als eerste op de hoogte gebracht van alle nieuwigheden en evenementen van de brouwerij en krijg je ook de eerste kans op gelimiteerde brouwsels. Voor €500 zit daar bovenop nog een brouwerijbezoek voor max. 20 personen bij mét degustatie en een vermelding van jouw naam op de muur van de brouwzaal. Voor weldoeners die het project helemaal genegen zijn en €1000 steunen, komt daarboven nog eens voor max. 20 personen een etentje tijdens hun jaarlijkse foodpairingsdiner Diner Obsquur.

“We hebben met deze tweede crowdfundingsronde verder kunnen b(r)ouwen en zijn over gans Vlaanderen beschikbaar met onze Kortrijkse bieren. Opnieuw schreven 89 mensen zich in en verzamelden we opnieuw een totaal van €20 000 euro aan inkomsten. Ook organiseren we jaarlijks 3 evenementen die we volop verder blijven uitbouwen met recent nog een vierde evenement ‘Atelier Fermenté’ die we er aan toevoegden. Ons eigen Kortrijks bierfestival. We hebben ook een nieuwe brouwinstallatie gekocht om sneller en efficiënter onze nieuwe recepten uit te testen in ons brouwlabo en om gemakkelijker te barrel-agen”, vertelt Arn enthousiast. “Hét ideale cadeau voor de feesten is iemand levenslang bier geven natuurlijk. Maar je kan het ook voor jezelf houden uiteraard. Mensen die nog deze maand intekenen, hebben meteen nog recht op het jaarlijks bierpakket van 2023!”

De crowdfunding sluit af op 31 december 2023! Meer informatie over de brouwerij en de crowdfunding?
Maak gebruik van de volgende link. https://www.ruimtegist.be/crowdfunding/

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap