Porter

Porters en stouts worden vaak in één adem genoemd maar eigenlijk zijn het van oorsprong 2 verschillende bierstijlen. In de praktijk zijn de dag van vandaag de oorspronkelijke onderscheidende kenmerken sterk vervaagd. In ons overzicht houden we er toch aan om ze als aparte bierstijlen te bespreken.

De porter bierstijl was de eerste en de stout volgde later in de geschiedenis. Voor de porter dienen we terug te gaan naar het 18de eeuwse Londen waar dit is ontstaan als een afgeleide van de toen typische brown ale. De naam is een referentie naar de oorspronkelijke afzetmarkt van dit bier, met name de porters.

Glas porter bier op een tafel met een donker grijze achtergrond

Porters waren de Engelse koeriers van hun tijd. De rivierporters zorgden voor het laden en lossen van goederen die van de rivierschepen kwamen enerzijds en anderzijds had je de straatporters die je eigenlijk zou kunnen vergelijken met onze huidige postbodes en pakketjesbezorgers. De pakketjes konden wel tot rond de 158 kilogram wegen. Deze grotere pakketten droegen ze dan met 4 personen met een systeem van 2 palen en kettingen. In de praktijk is er weinig terug te vinden over dit beroep in de geschiedenisboeken en het meeste dat we weten is terug te vinden in Peter Earle’s boek “A City Full of People – Men and Women of London 1650 – 1750” gepubliceerd in 1994.

Wegens het harde werk dat deze mensen dienden te verrichten hadden ze heel wat koolhydraten nodig en bier moet je in die tijd eigenlijk zien als hun brandstof waar ze tot 2000 calorieën per dag van haalden.

De porter bierstijl was dus de bierstijl van deze mensen, een donker, niet te zwaar bier met geroosterde en gebrande toetsen met een sterke smaak en hoge voedingswaarde. Het was lange tijd het goedkoopste beschikbare bier verkrijgbaar.

Vandaag de dag bestaat deze bierstijl uit heel wat variaties en ook een hoger alcoholgehalte. Je kan een porter herkennen aan zijn donker koper tot donkerbruine kleur met aroma’s van gebrande mout, fruitigheid en soms ook toetsen van karamel en zoethout. Qua smaak is dit een volmondig bier met zoete toetsen en wat bitterheid.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link