Tripel

Den tripel is de derde best gekende bierstijl in België naast blond en dubbel. Dit had je vroeger als cafébaas altijd in huis. Nen blonden, nen dubbel en nen tripel. Mensen vroegen het vaak ook op die manier zonder een merk te specifiëren. Er was toen ook nog niet zoveel keuze in de dorpscafés.

Tripel refereert naar de hoeveelheid gebruikte grondstoffen in opvolging van ons verhaal over dubbel. Het gaat hier niet om echt drie keer zoveel grondstoffen zoals mout of hop maar wel een aanzienlijke hoeveelheid meer dan bij een dubbel.

Featured image - Tripel bier

Een tripel linken we meestal aan blonde bieren maar je begrijpt het vermoedelijk al, dit hoeft niet zo te zijn. Een donkere tripel is mogelijk op basis van het criterium gebruikte grondstoffen.De typische smaak van een tripel is zowat zoet, moutig maar met de nodige bitterheid. Er is hier echter heel wat variatie in mogelijk.

Net zoals bij de dubbel is de Abdij van Westmalle de referentie in de bierwereld voor z’n Tripel.

An sich is tripel geen beschermde naam dus eigenlijk is er heel wat variatie mogelijk en in het buitenland zijn ze daar soms nog wat creatiever mee en kan het dus zijn dat je bier drinkt dat niets te maken heeft met ons Belgisch idee van een tripel.

Laat dit je echter niet afschrikken en geniet ervan als je er één proeft.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap