Kruidnagel als ingrediënt van bier

Geschatte leestijd: 2 minuten

Je zou het misschien niet denken gezien de hardheid van een kruidnagel. Toch is kruidnagel een gesloten bloemknop die men liet drogen. De vorm lijkt erg op die van een nagel en daar komt dan ook de naam vandaan. Je dient wel wat geduld te hebben mocht je het idee opvatten om zelf zo een kruidnagelboom te planten. Ze groeien zeer langzaam en het duurt wel zo’n 6 à 8 jaar voordat je een eerste keer zal kunnen oogsten. Daarna heb je wel geluk want dan kan je wel zo’n 100 jaar blijven oogsten. In de praktijk kan je deze bomen terugvinden in een tropisch klimaat en heel veel kruidnagel is afkomstig van Indonesië, Madagaskar, Zanzibar, Sri Lanka en Maleisië

Kruidnagel heeft een scherp, peperachtig en kruidig aroma. Door hun warme, winterse smaak gebruikt men kruidnagel vaak in winterbieren en in Scotch Ales. Kruidnagel is een zeer sterke specerij en er is dus niet veel nodig. Tevens dient de brouwer rekening te houden met het feit dat kruidnagel veel vette olie bevat wat een invloed kan hebben op de stabiliteit van het bierschuim.

Een ander weetjes is dat je best kruidnagel in een glazen pot kan bewaren. De olie in kruidnagel bestaat uit 70 to 85% uit eugenol en als dit verdampt gaat dit in plastiek zitten en zorgt ervoor dat het plastiek slapper zal worden.

Kruidnagel in een glazen potje en vooraan een houten schep met kruidnagel in

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap