Water als ingrediënt van bier

Geschatte leestijd: 3 minuten

Water is een cruciaal onderdeel van bier. Meer dan 90% van bier bestaat uit water. Daarnaast hebben brouwers nog heel wat meer water nodig om onder andere te reinigen en te koelen. Brouwerijen verbruiken de dag van vandaag ongeveer 6 à 7 liter water om 1 liter bier te brouwen. Langzaam aan is er wel een verschuiving en brouwers zetten zich meer en meer in om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hierdoor slagen sommige brouwerijen er al in om 1 liter bier met 3 liter water te brouwen wat toch een goede halvering is. En als je weet dat men komt van ongeveer 15 liter water voor 1 liter bier dan zijn is men toch al op de goede weg.

Waar komt het water vandaan?

Grotere brouwerijen beschikken vaak over hun eigen bron of waterwinningsinstallatie gezien de capaciteit aan water dat ze nodig hebben. De kleinere brouwerijen maken meestal gebruik van gewoon leidingwater. Voor vele brouwerijen is het geen alternatief om zelf een put te steken omdat het water te verontreinigd is in de streek met nitraten en andere stoffen.

Het leidingwater heeft als voordeel dat dit voldoet aan alle kwaliteitsnormen die van toepassing zijn om bier te brouwen. Kent dit nadelen? Ja, want je bent als brouwer afhankelijk voor de samenstelling van je water van de watermaatschappij.

Water uit de kraan

En die samenstelling kan wel degelijk een invloed hebben op de smaak van je bier en in sommige regio’s kan dit wel eens van tijd tot tijd verschillen qua samenstelling.

Grotere brouwerijen lossen dit soort issue vaak op door hun water eerst te corrigeren. Ze verwijderen onopgeloste stoffen door filtratie over een zandfilter, ontijzeren door oxidatie en filtratie, gebruiken uv-straling enzoverder om hun water neutraal te maken. Op die manier kunnen grotere brouwers over gans de wereld hetzelfde bier brouwen want de invloed van water is volledig onder controle.

Andere grote brouwers kiezen er dan juist weer voor om wel het lokale water te gebruiken waardoor je een smaakverschil kan proeven per land waar je het bier koopt en drinkt.

Waarvoor water nodig?

Naast het brouwwater dat je uiteindelijk in je glas zal krijgen hebben brouwers vooral ook water nodig om te reinigen. Netheid van de brouwinstallatie is super belangrijk om infecties te vermijden. De volledige brouwinstallatie inclusief alle darmen en leidingen die de ketels met elkaar verbinden dienen na ieder brouwsel volledig gespoeld en gereinigd te worden. Dit is een belangrijke oorzaak van het hoge waterverbruik.

Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als koelwater dat men gebruikt om het bier te koelen. Dit water begint men meer en meer in brouwerijen te gebruiken voor het volgende brouwsel.

Water nodig voor het reinigen van leidingen

Op die manier kan men energie besparen want het water heeft al een bepaalde temperatuur bereikt dankzij de warmte dat is afgegeven aan het koelwater van het gekookte brouwsel dat werd afgekoeld om naar de volgende fase van het brouwen te gaan. Daarnaast is er soms water nodig voor stoomketels of om het bier te verdunnen op het einde.

Zoals je merkt is water cruciaal om bier te brouwen. Laat ons dus met z’n allen ervoor zorgen dat er genoeg water ter beschikking blijft om bier te blijven brouwen.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap