Vlaams Oud Bruin

Vlaams Oud Bruin kan je eigenlijk omschrijven als de Oost-Vlaamse tegenhanger van het West-Vlaamse Vlaams Rood-bruin bier. Het Vlaams Oud Bruin bier rijpt de dag van vandaag meestal in metalen lagertanks en niet op houten foeders zoals de rood-bruine bieren uit West-Vlaanderen. Het is dus visueel iets minder aantrekkelijk in de opslagruimte.

Vlaams Oud bruin maakte oorspronkelijk ook gebruik van bovengisting in combinatie met melkzuurbacteriën. Een aantal Oost-Vlaamse brouwers schakelden over op enkel nog hoge gisting. Ze behielden de bruine kleur van het bier maar de zure accenten in het bier verdwenen.

Vlaams Oud Bruin bier in glas met handvat aan rechterzijde

Het is dus niet meer zo éénvoudig om de stijl duidelijk af te lijnen. Aangezien het geen beschermde naam is, is er in de praktijk veel mogelijk.

In de praktijk zal je vaak merken dat beide stijlen door elkaar worden gebruikt en al zeker in het buitenland waar men minder aandacht heeft voor de opdeling. Beide bierstijlen worden overkoepelend dan ook ‘Oud Bruin‘ genoemd.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link