Draf in Galop – bijeenkomst stuurgroep

Op 25 oktober kwam de begeleidingscommissie terug samen in de kleine vatenzaal van brouwerij 3 Fonteinen. Onderzoeksresultaten werden gedeeld door de onderzoekers van Vives en de KU Leuven.

Draf in Galop - presentatie 25102023

Het algemeen doel van ‘Draf in galop’ is om een hoogwaardige valorisatie te bekomen van bierdraf (‘brewers spent grain’). We willen dit doen door de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten, met draf als grondstof, te faciliteren. In dit project wordt de keten – van brouwerij tot voedingsproducent – samengebracht om er samen voor te zorgen dat het bierdraf van (kleinere en grotere) brouwers bruikbaar wordt als ingrediënt voor voedingsbedrijven.

Draf in Galop - koekjes proeven 25102023

Een belangrijke uitdaging hierbij wordt het voldoende fijn vermalen van draf en dit op een in de praktijk haalbare en betaalbare manier. Om de innovatie in de volledige keten te ondersteunen en te versnellen is de doelgroep breed en divers:

  • brouwers die hun bierdraf hoogwaardiger willen valoriseren (België: ca. 340 brouwerijen, 80% microbrouwerijen, ca. 230.000 ton bierdraf per jaar);
  • producenten van halffabrikaten die nieuwe grondstoffen en voedingsingrediënten kunnen ontwikkelen;
  • retailers en transporteurs;
  • voedingsbedrijven die nieuwe producten met draf kunnen ontwikkelen, of bestaande aanpassen, en aandacht hebben voor circulair ondernemen.

Dit project focust op ambachtelijke bakkerijen (ca. 2500), industriële bakkerijen (ca. 500), koekjesproducenten (ca. 150) en producenten van vegetarische producten.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap