Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen bij brouwerij De Leite

Luc zit in een groepje van ondernemers die om de zoveel maand eens samen reflecteren.  Dit ging vaak over zaken zoals co-creatie, of hoe elkaar versterken.  In één van die bijeenkomsten kwam een ander thema aan bod.  De vraag werd gesteld hoe ze vanuit de basisgedachten achter de ‘SDG’s’ aan een droom op lange termijn konden werken.   “Dus geen korte termijn denken, maar een plan met impact.  Horizon op 2030.  Let’s make a dream come true. “

Geschatte leestijd: 3 minuten

Even ter verduidelijking: De Verenigde Naties hebben aan alle landen van de wereld gevraagd wat er moet gebeuren opdat we binnen 50 jaar nog zouden bestaan en dit is samengevat in 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). In september 2015 werden die Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s formeel aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. Gedurende de komende 15 jaar moeten 17 SDGs, die gekoppeld worden aan 169 targets, een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen.

Duurzame ontwikkeling - Luc Vermeersch - SDG Schoon water en sanitair

Deze doelen die één en ondeelbaar zijn reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect. (bron: https://www.sdgs.be/nl)

“Maar in ons groepje spraken we af dat we niet onnozel zouden doen en denken dat we ineens in alle 17 willen schitteren.  We zouden ervoor onszelf elk 3 nemen.  Ik heb er dus ook 3 genomen” aldus Luc.

“Ik vind dat een ondernemer fout bezig is als hij het alleen maar doet voor het geld.  Eigenlijk moeten we evenzeer bezig zijn met ‘een maatschappelijk spoor willen te trekken, iets achterlaten’.  Dan vind ik dat mooi en bij mij is dit nu mijn droom naast het feit dat de brouwerij ook iets moet zijn dat ons gelukkig maakt. Niet alleen mezelf, maar ons team en ook onze klanten en daarom zou ik graag rond duurzaamheid een stukje bijdragen.”

De drie gekozen ontwikkelingsdoelstellingen van Brouwerij De Leite zijn:

  1. Schoon water en sanitair
  2. Betaalbare en duurzame energie
  3. Partnerschap om doelstellingen te bereiken.

In kader van de realisatie van deze ontwikkelingsdoelstellingen is alvast een partnership opgezet met 2 hogescholen. Het doel is om drinkwaterneutraal te zijn en de andere om fossiele brandstoffen neutraal te zijn tegen 2030. Bekijk hieronder het filmpje in verband met de samenwerking met de HZ University of Applied Sciences.

De laatste rond partnership staat nog grotendeels op het lijstje met honger van Luc. Hij is nog aan het bekijken hoe hij op dat vlak nog meer kan doen.

“Delen met collega’s is een mooie droom en toenadering zoeken is belangrijk. Niet om over te nemen maar om samen sterker te worden” en met deze wijze woorden eindigen we deze 3-delig artikelreeks.

We wensen Luc nog eens te bedanken voor de gastvrijheid, de vrijgemaakte tijd in deze drukke periode door de overname van Paljas en de openheid tijdens het interview.

Heb je de andere artikels uit de reeks nog niet gelezen? Klik dan hieronder op de linken:

Artikel 1: Waar komt de passie voor bier vandaan bij Luc Vermeersch

Artikel 2: De reden dat brouwerij De Leite de bieren van Paljas overnam

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap