Waar komt de passie voor bier vandaan bij Luc Vermeersch

Recentelijk nam Brouwerij De Leite de Paljas-bieren over en voegde deze toe aan hun assortiment. Dit was de aanleiding om samen te zitten met Luc Vermeersch, brouwer en oprichter van Brouwerij De Leite uit Oostkamp. De eerste vraag bracht een mooi verhaal naar boven dat Luc vol passie weet te vertellen.

Geschatte leestijd: 5 minuten

“Als je naar ons ras kijkt, de Vermeerschkes” begin Luc zijn verhaal, “dan zie je een aantal dingen. We zijn allemaal creatief, er zijn veel artiesten in de familie. Ze noemen mij soms den bierartiest. Ten tweede hebben we allemaal een baksteen in onze maag. Zodra we een lapje grond hebben willen we bouwen en dat heb ik ook gedaan. Ik had een tamelijk grote tuin en ik heb aan mijn neef, één van die kunstenaars, destijds gevraagd, teken me eens een huisje. Dat is iets heel romantisch geworden met een mooi dakje erop, 4 meter breed en 10 meter lang. Ik heb dat zelf gemetst samen met mijn gepensioneerde buurman.

Luc Vermeersch - De Leite

Op een bepaald moment moest de elektriciteit gelegd worden en die man zei: ‘ge zit hi nohal een beke nen specialn’. Er stond al een broodoven in en een haard en die mens zei dat er nog iets tekort was in mijn huisje.” Luc vroeg wat er tekort was en die mens antwoorde: “een klein brouwerietje”.

Dit vond Luc wel interessant maar kon je dat verkrijgen voor zo een klein gebouw? Die persoon wist een tweedehands installatie staan en Luc ging op pad. De kostprijs was toen zo’n 1 miljoen Belgische franken (ongeveer 25.000 euro) voor die tweedehands brouwerij-installatie van 50 liter waar een aantal zaken niet meer van werkten. Dat was wat te zot voor zijn minister van financiën, met name zijn vrouw.

De interesse was echter gewekt en Luc werkte toen voor internationale groep. Hij was onder andere voorzitter van de raad van bestuur van een bedrijf in Zweden waar hij ongeveer om de 14 dagen naar toe ging en waarschijnlijk is Luc op een bepaald moment daar te loslippig geweest.

Hij lag normaal altijd in hetzelfde hotel en plots werd hij gelogeerd in een ander hotel. Dit bleek een hotel te zijn met een brouwerijtje onderaan. Rond 21u30 had de chef van het hotel gedaan en die was ook de brouwer en ze begonnen een beetje te praten. En zo komen we aan de derde eigenschap van de Vermeerschkes.  “We zitten allemaal zot van ambachten en voornamelijk gelinkt aan eten en drinken” aldus Luc. Hij had dus grote interesse in de processen en het ambacht van het brouwen tijdens zijn gesprekken met de Zweedse brouwer en zo is alles ontstaan.

Die gast zegt: “Je bent toch gepassioneerd. Je moet daar meer verder doen.” Maar Luc gaf aan dat dat wel veel geld koste maar die gast zegt “Ga eens naar Finland. Ik heb de mijne daar gekocht”.

En zo geschiedde. Luc liet aan de CEO van het Zweedse bedrijf die aan hem rapporteerde weten dat hij eens de Finse klanten wou zien. Die vond dat wat raar want hij had nog niet alle Zweedse klanten gezien. Maar Luc zei: “Ik wil daar slapen” en dat was in de buurt van het Fins bedrijf van brouwerij installaties. En ‘s avonds heeft Luc onderhandeld met de export-manager en hij had een brouwerijtje gekocht voor 350.000 Belgische frank (ongeveer 8676 euro). Voorwaarde, er moet iemand meekomen die het levert en kan brouwen.  Zegt die man: “Je koopt een brouwerij en je kan niet brouwen. “  Ja, zegt Luc, “ik wil dat doen.”

En ze hebben dat gedaan. Twee keer in het weekend gebrouwen en dan werd daar een boek gelegd “How to brew – small scale breweries” of zoiets. “Als je dat zal gelezen hebben zal je het wel kunnen” zei de man die alles was komen installeren en die twee keer samen met Luc had gebrouwen in dat weekend.

“En ik heb dat gedaan, van voor naar achteren en vanachteren naar voor. En ik ben dan zelf beginnen brouwen” vertelt Luc. “Ik probeerde om de maand. Als ik dan een vat of twee had nodigde ik familie en vrienden uit en ik was de enige die dronken werd want ik dronk met iedereen mee. Maar ik hield ze in de gaten. Als ze zeiden Luc, heb je er nog of Luc, heb je nog van dat ander…  Zo doe je natuurlijk veel kennis op en ik heb dat jaren aan één stuk gedaan.”

Daarna heeft Luc een jaar brouwcursus gevolgd en dan dingen beginnen kopen en tegen dat de cursus gedaan was in 2008 stond er een brouwerij van 500 liter en zo is dat dan verder gegaan.

De brouwerij - De Leite
Zicht op de vaten - De Leite

Luc vindt zichzelf niet zo een grote bierkenner.  “Ik weet wel wat smaken zijn en ik ben zot content dat ik daar mee mag spelen en dingen kan maken en dat ik zo een installatie heb mogen zetten. De brouwerij is iets wat mij gelukkig maakt” aldus Luc.

En nu zet hij dus een nieuwe stap. Het assortiment van ruim 12 bieren kent uitbreiding met de overname van de 5 Paljasbieren en de reden is een beetje zoals alles in zijn leven “Het kwam op mijn pad” aldus Luc. Meer hierover in het volgende artikel waar we dieper ingaan op de overname van Paljas.

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap