MiniBREWbootcamp

Geschatte leestijd: 5 minuten

06:45 – De klokradio begint te spelen. Muziek vult de kamer en we staan op om een nieuwe ontdekkingstocht te starten. De komende drie dagen staat een 3-daagse crash course bier brouwen op het programma. COVID-19 conform is er de nodige afstand voorzien, mondmaskers, handschoenen en handgel worden ter plaatse voorzien.

Na een vlotte rit vanuit Wingene naar hartje Vlaamse Ardennen wordt ik op de oprit vanop afstand welkom gewenst door Marc van ’t Sprankelend Toeval. Dit is de komende 2 dagen de locatie voor theorie en labotechnieken. Binnen zitten er al enkele deelnemers te genieten van een lekkere koffie en Peter en Sandra heten me van harte welkom. Iedereen krijgt een plaatsje op veilige afstand van elkaar en na een korte introductie starten we kort na 9 uur met de theorie van het bierbrouwen.

BREWed - Peter Croonenberghs en Sandra Vanhove

Peter Croonenbergs is al meer dan 30 jaar brouwer in hart en nieren met de nodige ervaring in zowel huisbrouwerijen, kleine en grote commerciële brouwererijen in binnen- en buitenland. Dit is dus een ideaal geplaatste persoon om ons deze dagen te begeleiden en ik kan je nu alvast zeggen dat zijn enthousiasme aanstekelijk werkt en zijn kennis menig brouwer kan helpen om zich verder te ontwikkelen.

Theorie is misschien niet zo leuk zou je denken, maar de tijd vliegt toch voorbij terwijl we de brouwgranen, hop, gist en water zien passeren als belangrijke ingrediënten voor bier en de impact op kleur, geur en smaak.

Op de middag genoten we van een heerlijke maaltijd met een biertje erbij. Daarna was het tijd om eerst nog wat verder de theorie onder de loep te nemen en daarna de labopraktijk in low budget omstandigheden. Dit laatste gaf je een goede kijk op de mogelijkheden rond het kweken van gist en vooral waarom je dit ingrediënt toch best klaar voor gebruik aankoopt.

Dag 2 bracht ons nog meer theorie maar toch vloog de tijd terug voorbij. In de voormiddag kwam Benny Van Heule langs. Vele brouwers kennen hem van HVB-IMTC. Hij kwam specifiek zijn kennis delen over mout. Een leerrijke ervaring. Een man met kennis en passie voor zijn vak. Daarna volgde een meer technisch gedeelte met uitleg over verschillende toestellen die gebruikt kunnen worden in kader van meten is weten. We kregen ook de kans om enkele biertjes te proeven van deelnemers die hun eigen product hadden meegebracht. Een aangename ontdekking van verschillende biertjes, wie kan daar nu iets op tegen hebben.

Dag 3 was praktijk. Afspraak in Oostkamp bij Brouwerij Stokhove. Brouwer Levi was al sinds 06u30 in de weer toen wij aankwamen om 8 uur. Maïschen,, filteren, koken, toevoegen hop,… We konden kennis maken met elk aspect van het brouwen tot en met het bottelen en natuurlijk het vele poetswerk dat met brouwen samen gaat. Levi is een brouwer dat graag zijn kennis deelt en vragen stond vrij. Op het einde van de dag kregen we nog een mooie box cadeau met 12 biertjes van Brouwerij Stokhove en ook een 75 cl fles Jan Van Eyck naar de hand van onze leermeester Peter. Dat was een leuke verrassing na een dagje meehelpen en bijleren.

Wens je zelf ook eens een opleiding mee te maken? Ontdek de mogelijkheden op https://www.breweducation.be/

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap