Van Eyck tripel: De meester en zijn leerlingen.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het begon allemaal in Maaseik, de fiere geboortestad van Jan en Hubert Van Eyck.
In 2012, naar aanleiding van het 150 jarig bestaan van het standbeeld van de gebroeders Van Eyck op de Markt in Maaseik komt Wim Corstjens, van het Davidsfonds Maaseik op het idee, een bier te brouwen ter ere van de beroemdste Maaseikenaar …


Peter Croonenberghs, brouwmeester, lesgever bierbrouwen aan het cvo Panta Rhei te Gent, mét roots in Maaseik wordt gecontacteerd, en het idee ontstaat om kruiden te gebruiken die op de wonderbaarlijke tuin van het lam gods geschilderd staan.
Brouwmeester Peter gaat aan de slag met zijn leerlingen, er worden 28 verschillende proefbrouwseltjes van 20 liter gemaakt telkens met hetzelfde basisbier en één ander kruid.

Deze brouwsels werden daarna met de grootste zorg afgewerkt en geproefd.
De beste kruidenbrouwsels werden weerhouden en 5 mengsels gemaakt met verschillende verhoudingen van de oorspronkelijke kruidenbrouwsels.
Ze werden in Maaseik met de grootste geestdrift onthaald… Eéntje werd weerhouden en verder op grote schaal geproduceerd. Een mengsel van 17 kruiden is dan het originele Jan Van Eyck Tripel bier geworden.


Naar aanleiding van het Jan Van Eyck in Gent jaar 2020 werd het bier en het etiket gerestyled. Jan Van Eyck’s motto ‘Als Ich Can’ is ook de leidraad bij de productie van het bier.


In het bier zitten intussen 28 kruiden (oa: rozenbloesem, rozenbottel, paardenbloem en wortel, wijnstokblad, engelwortel, sleutelbloem, viooltje, vijgen, geneverbes, eikebast, lievevrouwbedstro, duizendblad, vrouwenmantel, madeliefje, citrus medica, citrus aurantium, bosaardbeiblad, laurier, mirte, dadel, weegbree, zoete kers, granaatappel en boterbloem), in de loop der jaren getest en goed bevonden door de meester en zijn leerlingen…

Laat je zintuigen prikkelen in de sfeer van Peter’s meesterwerk Jan Van Eyck tripel op woensdag 15 juli van 19:00 tot 21:00. Met passie en trots voor de bierbrouwkunst heeft hij dit uniek staaltje van smaakfinesse neergezet in een godendrank die met alle moeite kan weerstaan worden, eens je de smaak hebt ontdekt. Kom naar de GRATIS tasting en leer meer over het mooie verhaal dat schuilt achter dit ware tonggenot.“Als ich can”…kom ik zeker ook mee! En jij? Deelname is gratis, maar RESERVATIE verplicht onder de ticketlink van dit evenement. https://www.facebook.com/events/306071690402146/

Locatie: Herberg In den Arend, Etikhoveplein 1, Etikhove (Oost-Vlaanderen)

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap