Innovatiever pompen tijdens het brouwen van bier

Geschatte leestijd: 4 minuten

Op vlak van de pompen zelf ligt de focus op efficiëntie. Hoge rendement motoren zijn zo een voorbeeld om de voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Je kan op die manier energievriendelijker worden om van punt A naar B te pompen. Maar de efficiëntieverbeteringen op dat niveau zelf gaat slechts om enkele procenten tussen een IE3 en IE4 motor. Er is een effect maar zeer beperkt.

Juiste pompselectie

Via onze software gaan we bij Verder Liquids selecteren op het best-efficiency verhaal waardoor je bijvoorbeeld met IE3 pompen toch zeer energiezuinig kan gaan werken, aldus Kenneth Demeulemeester, productmanager bij Verder Liquids. Dit vergeet men vaak in het verhaal. Door een goede pompselectie te maken kan je 20 tot 30% energie besparen door de meest energie-efficiënte pomp in de toepassing te kiezen.

Packo Diksmuide - software
Packo Diksmuide - stockage

CIP procedure

Als je CIP procedure niet goed in elkaar zit ben je niets met hoge rendementscomponenten. Niet enkel de pomp an sich is van belang maar ook de manier waarop de reiniging zal gebeuren, het waterverbruik, … kortom alles in het productieproces dient bekeken te worden om zo best-efficiënt mogelijk te werken.

Internet of Things (IoT)

Sensoren voorzien. Zelfsturende pompen. Periodiek onderhoud. Hoe kunnen we gaan voorspellen wanneer een preventief onderhoud nodig is. Bijvoorbeeld vroeger was het de standaard om een preventief onderhoud te voorzien na 40.000 draaiuren maar dan hield je eigenlijk geen rekening met de effectieve belasting. Als die pomp heel vaak staat te caviteren, dan staat die pomp heel vaak te trillen, heb je een heel andere soort belasting en dat zijn factoren die je dan kan meenemen met de juiste sensoren.

Packo Diksmuide - meten is weten

Bijvoorbeeld bij de slangenpompen van Verderflex is men bezig met een systeem om slangenbreuk te gaan voorspellen. In de hygiënische wereld is dit van groot belang. Als je slang breekt dan heb je een groot probleem zoals contaminatie issues.

Centrifugaal gaat dit meestal om mechanische dichtingen. Om dit op te vangen kan je daar temperatuurmetingen op doen. Bij Verder Liquids nemen ze dit mee in hun standaard productieverhaal en aanpassingen om klanten optimaal te ondersteunen.

Projecten ondersteunen

Op vlak van innovatiever brouwen heeft men bij Verder Liquids bijvoorbeeld een samenwerking met Gert De Rouck van de KU Leuven Campus Gent, Laboratory of enzyme fermentaton and brewing technology ondersteunt. De focus van het project lag op het niet langer koken in een kookketel maar tijdens het verpompen het kookproces. “Wij stappen daar graag in mee om te testen, gaat dit of niet” zegt Kenneth.

Oplossingen zoeken voor vragen van brouwers

Bij Mort-Subit was het een enorme uitdaging om krieken te ontpitten. Ze brouwen er met echte krieken en vroeger gebruikte men een soort van halve mixer om vruchtvlees van pit af te krijgen. De uitdaging was altijd om dit te realiseren zonder de pit te breken want anders verkrijg je een bittere smaak in het kriekenbier. Daarom zocht de brouwerij naar een alternatieve methode en kwam die vraag bij Kenneth terecht.

Een eerste poging mislukte want de pompen geraakten regelmatig verstopt.

De mensen van Packo hebben dan die tank tot bij hen gebracht en de test gedaan met olijven. Olijven kan je heel het jaar gemakkelijk verkrijgen en het formaat is gelijkaardig aan die van een kriek. Na een aantal testen is men beginnen met de pompen aan te passen qua pomphuis, stak men een andere waaier erin en heeft men de leidingen een beetje aangepast en bij iedere aanpassing verder getest met olijven.

Na heel veel testen en spelen met frequentiesturing bekwam men een zeer goed resultaat met olijven. Vorige maand heeft Kenneth de melding gekregen vanuit Alken-Maes dat het ontpitten van de krieken schitterend is verlopen en dit dus dankzij de innovatieve insteek van Verder Liquids.

Het verpompen gaat dus veel verder dan het puur transporteren van vloeistof en dankzij de kennis van de sales engineers kan men samen met de klant meedenken aan totaaloplossingen waarbij pompen een schakel van de oplossing kunnen betekenen.

Gerelateerde artikels

Packo als onderdeel van Verder Liquids

Hoe kies je de juiste pomp(en) voor je brouwerij

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap