Hoe kies je de juiste pomp(en) voor je brouwerij

Geschatte leestijd: 6 minuten

De ene brouwerij is de andere niet. Er is geen standaardantwoord. Heel wat parameters spelen een rol om de juiste pompkeuze te maken. Bij Verder Liquids hebben ze hiervoor een oplossing uitgewerkt. We zitten hierover samen met Kenneth Demeulemeester, productmanager bij Verder Liquids.

Slimme software als hulp

Om de keuze uit de vele componenten die mogelijk zijn te vergemakkelijken heeft Verder Liquids eigen software ontwikkeld die ze ter beschikking kunnen stellen voor hun klanten en waar de sales engineers zeer gedreven in zijn.

Dankzij de door Verder Liquids ontwikkelde software is het zeer eenvoudig om een juiste pomp samen met de klant samen te stellen. Je kan er als brouwer eigenlijk je volledig brouwproces in stoppen. Bijvoorbeeld je hebt een brouwerij en je wilt verpompen van tank A naar tank B. In de software zal je meegeven hoeveel meter leiding ertussen tank A en B zit, hoeveel bochten, wat er eventueel nog allemaal tussenkomt en je kan dit allemaal ingeven en zelfs grafisch weergeven. Op basis van al deze gegevens zal de software een selectie maken van een pomptype.

Voor een brouwer die één keer per jaar een pomp nodig heeft is er natuurlijk de hulp van de sales engineer die zal luisteren naar de noden, welke debieten, welk product, …

Packo Diksmuide - onderdelen voor montage
Packo Diksmuide - pomp klaar voor vertrek

Stel dat de brouwer aangeeft dat het gaat om het verpompen van wort.  Dan weet de sales engineer direct dat het gaat om een warm proces. Vervolgens zal er gecheckt worden of er spoeling op moeten gebeuren. En zo ja, welke spoeling. Een basisspoeling of een stevigere spoeling. Daar kunnen ze dan heel gemakkelijk mee gaan spelen in de software. Er zit heel veel kennis in de software en heel veel applicatiekennis en kennis over het brouwproces bij de sales enigneers. Dit zowel dankzij opleiding als leuke praktische kennis die men opdoet.

Zo hebben alle sales engineers in België een brouwkit gekregen met het idee, brouw eens je eigen biertje. Doe het eens zelf in je keuken om op die manier alle stappen te kennen en de fijngevoeligheid ervan te weten. Dit zal je nooit zo aanvoelen wanneer je gewoon 100-den brouwerijen hebt bezocht. En als je dan na 6 weken proeft en misschien niet zo lekker bier hebt weet je bijvoorbeeld nog meer het belang van het reinigen.

Alle pompen geschikt voor voeding

Iedere pomp die ze verkopen is gekeurd voor voeding. Toch is er veel verschil mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld de industriële centrifugaalpompen. Dit is een grove uitvoering inzetbaar voor het warme blok in de brouwerij. Daarbij raden ze aan om in het warme blok zeker te spoelen om de dichtingen af te koelen en natuurlijk om die proper te houden.

De pompen in het koude blok zijn nog steeds standaard centrifugaalpompen maar met een hogere afwerkingsgraad.

Packo Diksmuide - afwerking

Voor het CIP gebeuren in de brouwerij voorziet Verder Liquids 2 pompen. Enerzijds de pomp om het water naar de sproeibol bovenaan de tank te verpompen en anderzijds een pomp om de het tankniveau zo laag mogelijk te houden. Hoe leger de tank hoe meer mechanische impact van de sproeikop.

Vroeger was het het gebruik om de tanks enkele keren te vullen en te legen als methode van reiniging. Water is echter duur en schaars geworden. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk te kunnen reinigen. Dit is tevens een optimalisatie van het brouwproces in kader van het batch brouwen dat brouwerijen meer en meer toepassen.

Voor pomp om het tankniveau laag te houden kan men kiezen uit een gamma aan specifieke CIP-retour pompen. Een gewone centrifugaalpomp kan maar zo’n 8% lucht trekken en als de tank onder een bepaald niveau komt zal de pomp heel veel lucht trekken en blokkeren.  De CRP en CRP+ pompserie heeft een uniek luchtverwerkend ontwerp gebaseerd op een standaard centrifugaalpomp en maken de pompen bijzonder geschikt als CIP-retourpomp.

Voor de meeste stappen in het brouwproces kan de brouwer dus gebruik maken van centrifugaalpompen. Soms is het echter nodig om voor een ander type pomp te kiezen. Hierbij denken we aan suikerdosering of gistpropagatie. Hiervoor is een lobbenpomp veel beter geschikt. Bij gistpropagatie is het van belang om doorlopend veilig en betrouwbaar aan gistvermeerdering te doen. Het is hierbij van belang om zacht om te gaan met de gist en te verpompen met zo weinig mogelijk shear om de gist zo weinig mogelijk te beschadigen.

Daarnaast gebruikt men soms ook slangenpompen en voor het doseren een doseerpomp om bijvoorbeeld voor bieren met nagisting op fles de juiste hoeveelheden toe te voegen tot op de ml nauwkeurig.

Dankzij de waaier van pompen die beschikbaar zijn binnen de Verder-Groep kunnen de sales engineers hierop inspelen” aldus Kenneth.  “Dat is een verschil tegenover concurrenten. We kunnen het beste kiezen voor de klant dankzij de verschillende technieken rekening houdende met economische belangen, ecologische noden, betrouwbaarheid en kwaliteit.

Plug and Play

Soms wens je als brouwer 1 pomp voor verschillende toepassingen. Aangezien voor heel wat stappen in het brouwproces gebruik gemaakt kan worden van een centrifugaalpomp is er een Plug & Play oplossing uitgewerkt. Heel efficiënt, één pomp op een kar met een frequentiesturing erop. Ontdek er meer over via volgende folder: KLIK HIER

Packo Plug & Play met omvormer

Start, stop, toerental regelen en de mogelijkheid om dit te connecteren met een GSM zodat je bijvoorbeeld via een sensor een waarschuwing krijgt als je tank leeg is die je aan het overpompen bent en je de pomp vanop afstand kan stopzetten terwijl je bezig bent met klanten in je biershop of flessen aan het vullen bent.

Connectiviteit is een meerwaarde voor microbrouwers.

Innovatie in de pompsector

Volgende keer hebben we het samen met Kenneth over innovatie. Waar zijn er verbeteringen mogelijk? Klik hieronder op de link om het artikel te lezen.

Gerelateerde artikels

Innovatiever pompen tijdens het brouwen van bier

Packo als onderdeel van Verder Liquids

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link