Gistgeest is creatief bezig met nieuwe bieren

Gistgeest is een microbrouwerij in Deurne bij Antwerpen. In z’n kelder brouwt Steven de bieren die hij zelf lekker vindt: ipa’s, saison of compleet stijlloze brouwsels. En dat levert soms bijzondere drankjes op. Samen hebben we het even over de nieuwe bieren die in aantocht zijn dit jaar of die zelfs al juist klaar zijn om geproefd te worden. Het is duidelijk dat smaak en innovatie belangrijk zijn voor Steven.

Bestaande bieren Gistgeest januari 2022

Toekomstige bieren

De Terre Noir (een collab met bierfirma Galea) is een dark saison van meer dan 8% abv. De donkere mouten en gist zorgen voor een verrassende combinatie aldus Steven. Saison is inderdaad een bij uitstek blonde bierstijl, waar vooral pilsmout en tarwe domineren. Maar het is zeker leuk om de bierdrinker een keer uit te dagen, en dus bevat deze saison een aantal donkere mouten, die voor geroosterde toetsen en een hint van chocola zorgen. Dit bier is trouwens intussen verkrijgbaar.

Onder de noemer Barrelproef brengt Gistgeest ook barrel-aged bieren uit. De tweede versie is een Belgische tripel die 2 maand op een witte wijnvat heeft gelagerd. Het vat komt van een organische wijnbouwer uit de Pyreneeën, de druif is Jurançon. Het bier gaat bijna op fles en is af eind februari.

Brouwen bij brouwerj Gistgeest

Als derde in de rij is er de Rye’s Krispy. Dit is een ipa met 20% rogge en heel veel lekkere hop (Talus, Centennial en Amarillo) die binnen een drietal weken op blik gaat. En die keuze voor blik is weloverwogen: “blik is beter voor hoppige bieren”, vertelt Steven: “er kan absoluut geen zuurstof of licht aan het bier, en dat zorgt voor een langere levensduur. Bovendien stapelen blikken beter, zijn ze lichter en kan je er je branding beter op kwijt. Ook mooi meegenomen, want da’s tegenwoordig bijna net zo belangrijk als de inhoud.”

Experimentele bieren zijn bij Gistgeest geen zeldzaamheid: zo zitten er in het gistvat nog twee bieren met bijzondere ingrediënten: de Darth Vapor, een smoked porter met chipotles, en een rye saison met passiepeper. Voor het actuele aanbod kijk je best even op gistgeest.be.


Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap