Geschatte leestijd: 5 minuten
Van Geert Demuynck tot Publitasting
Geert begon in 1981 te werken bij de nationale omroep, de toenmalige BRT. Met zijn collega’s, omdat hij het gewone bier niet lustte, behalve een Roodbruin, eens naar de voormalige Koekoek in Asse geweest in datzelfde jaar omdat ze daar iets hadden die op bier leek maar eigenlijk volgens hun geen bier was.
Geert beschrijft de volgende herinnering: “Een bejaarde vrouw (Anna) zette voor ons 4, elk een zware bokaal voor ons neus en ging in de kelder met een plastieken kan. Daar nam ze een grote houten hamer en klopte de tap van een houten vat uit en liet Lambiek, plat spontaan vergistingsbier uit de Zennevallei in haar kan lopen. Ze schonk het uit in onze bokaal en door de luchtbellen was daar precies toch wat schuim op. Dus mijn goesting was al grotendeels over. Natuurlijk proefde ik ervan en na 39 jaar weet ik nog precies wat ik zei “ Amai dat is wel mijn ding”. Nadien ben ik daar geregeld blijven gaan en ik moest al niet meer zeggen wat ik ging drinken. Natuurlijk een Lambiek en daarbij een boterham met platte keis.”
De interesse van Geert in Lambiek, wat hij zo lekker vond, en Oude Geuze (gueuze) en Oude Kriek en afgeleiden ervan was geboren. Hij deed heel wat opzoekingswerk en ondernam vele bezoeken aan Lambiekbrouwerijen en nam deel aan alles wat georganiseerd werd rond lambiekbieren.
“Mijn eerste contacten lagen bij Girardin en De Troch” aldus Geert. “Toen waren de Lambiekbieren nog niet zo populair als nu. Men wou toen meer en meer zoetere dranken en Lambiekbieren zijn nu eenmaal zurig door de traditionele manier van productie. Gelukkig waren er toen nog een 12-tal doorzetters die bleven het traditioneel product maken.”
Onlangs mocht Geert met Frank Boon spreken. Deze man heeft een enorme kennis van de traditionele Lambiekbieren. Om goeie producten te maken is veel kennis nodig en ook veel ambachtelijke arbeid. Zo merkt Geert dat door de kennis de mensen het traditionele klontje suiker en in sommige plaatsen de grenadine achterwege laten bij het drinken van een Oude Geuze wat een goede evolutie is. Meer en meer zie je dat mensen terugkeren naar de natuurlijke smaken.
De laatste 5 jaar is Geert dan echt redelijk actief in de lambiekwereld beginnen meedraaien. De laatste 3 jaar zelfs zeer actief. Tijdens corona en na de gebeurens erbij wou hij niet stilvallen daarin. Geert bracht alles in orde om in het slechtste geval zijn hobby toch actief te kunnen beoefenen. Geert wou enkele creaties maken wat hij al jaren naar uit keek. Geert spreekt met passie hierover: ‘Mengen van smaken die ik graag heb en wil uitproberen of die smaken ook passen met Lambiek. En het ongelooflijke kwam uit en ze sloegen aan want enkele zijn al zo goed als uitverkocht voor ze eigenlijk volledig klaar zijn en gaan naar kenners en top horecazaken waarvoor ik hun natuurlijk dankbaar ben. Beter kon het voor mij niet op dit vlak en ik heb nog tal van ideeën en ben er nu nog met een 8-tal bezig. Wat anderen ervan gaan vinden weet ik niet.”
Geert merk nu al dat voor sommige mensen de ene een waw is en voor de andere is de andere combinatie dan een waw. Uniek zijn ze in elk geval. Het is niet direct zijn bedoeling om naar de gewone te gaan en ook niet om grote hoeveelheden te maken onder Publitasting. Tijdens zijn brouwopleiding leerde hij veel bij van Peter Cronenberghs en nog steeds.
Dit jaar heeft Geert het geluk gehad om met een 5-tal Lambiekbrouwerijen en stekers te kunnen samenwerken. Zo heeft hij onverwacht Erik en Klaas van Brouwerij Eylenbosch ontmoet en zijn ze samen in zee gegaan. “Een team waarbij ik me kan uitleven met mijn kennis en entourage in hun heropstartende brouwerij en waar ik hoop mee te kunnen werken aan de uitbouw en om fier te kunnen kijken op wat het team bereikt heeft. Vooral het moet een passie blijven van mij” aldus Geert.
Nu is het eerst uitkijken naar 19 november, naar de eerste voorstelling van zijn tastingbier in samenwerking met de Spaanse wijnhandel Sacacorchos in Beveren-Leie. Een blend van Lambieken uit de Zennevalei van dezelfde brouwer maar van verschillende vaten met Moscatel (Spaans).
Het is voorzien dat deze opgediend zal worden in een champagneglas en daarbij 2 cl. Moscatel wijn. Dit niet voor de smaak want die zit al in de blend maar om hem naturel zoeter te maken naar de smaak van de taster.
Na deze staan er weer enkele eigen Lambiekbiertjes klaar om gebotteld te worden en staan nog heel wat uitdagingen te wachten bij Brouwerij Eylenbosch. Ik hoop dat het corona tijdperk dan ook rap voorbij is om terug ook weer meer tastings en foodpairings te kunnen geven voor groepen, drankenspeciaalzaken en restaurants waar Geert hoopt veel van jullie te kunnen ontmoeten en te tasten op de mooie producten.