PIPES & BARRELS EVENT – 8 tot 11 juni

Ga een spannend nieuw samenwerkingsbier vieren dat al meer dan twee jaar aan het rijpen is op vat!

Op 8-11 juni lanceren ze in Bierhuis Oud Beersel officiëel Pipes and Barrels, een samenwerking met Brouwerij De Leite in Oostkamp. Het bier is een blend van 70% De Leite Bon Homme en 30% Oud Beersel Lambic. Reeds in 2019 brachten de bevriende brouwers Luc Vermeersch van Brouwerij De Leite  en Gert Christiaens van Brouwerij Oud Beersel een ‘Collaboration-Brew’ uit. Het bier luisterde dan naar de naam ‘Cuvée Copain’.

Het initiatief smaakte naar meer. In 2021 besloten de bevriende brouwers een tweede project te starten. Beide brouwerijen zouden een basisbier van Brouwerij De Leite laten rijpen, elk op hun eigen houten vaten. Beide bieren zouden apart worden afgevuld.

En zo geschiedde…

Een donker bier van Brouwerij De Leite verhuisde na de basisgisting naar 2 plaatsen.

Een deel vertrok naar Beersel, waar het bij aankomst in grote houten vaten werd ondergebracht. Houten vaten van 600L worden in de geuzewereld ook ‘Pijpen’ genoemd.

Pipes en Barrels event

Een deel werd overgepompt naar de ‘Barrieken’ (houten wijnvaten van 220L) in Brouwerij De Leite. Beide brouwers zouden het bier mengen met de lambiek van Brouwerij Oud Beersel. Elk volgens eigen aanvoelen en ervaring.

In de daaropvolgende periode was plaats voor het aangename deel van de job. Beide brouwers kwamen af en toe eens samen om mekaars biertje te proeven. En wat verwacht werd, gebeurde: beide bieren kregen langzaam een mooi natuurlijk zuurtje.  De plannen rond de afwerking konden beginnen.

Beide bieren tonen op verbluffende wijze de verschillende effecten die verschillende vaten en expertise kunnen hebben op de rijping.

Beide bieren werden apart afgevuld in een groene fles van 37.5 cl. met kurk en ‘muselet’. Het etiket moest de eigenheid en het ‘samen horen’ belichamen. De naam verwijst naar de 2 verschillende manieren van rijpen. Waar het bier van Brouwerij De Leite ‘Barrels and Pipes’ heet, luistert het bij Brouwerij Oud Beersel naar de naam ‘Pipes and Barrels’. Daarmee wordt verwezen naar de verschillende houten vaten waarin het bier rijpte.

“Het zal voor de rappe zijn” knipogen de brouwers.

Op de vraag of er nog gelijkaardige initiatieven komen, zien we op hun gezicht een fijne glimlach verschijnen.

Voorstelling project Barrels and Pipes

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap