Brussels Beer Challenge 2020

Geschatte leestijd: 3 minuten

De Brussels Beer Challenge, de eerste professionele bierwedstrijd in België, werd in 2012 door Becomev (Beer Communications & Events) onder leiding van Luc De Raedemaeker en Thomas Costenoble opgericht als antwoord op de groeiende interesse in de biercultuur.

De eerste editie van de Brussels Beer Challenge vond in 2012 plaats in de Beursschouwburg te Brussel. Sindsdien veranderde het event regelmatig van locatie en groeide de wedstrijd uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze webstrijden ter wereld. Dit jaar was het een extra uitdaging om het event te organiseren om ervoor te zorgen dat de Brussels Beer Challenge in veilige omstandigheden kon worden georganiseerd in deze COVID-19 periode en deze 9de editie ging door in Brussel met alle nodige veiligheids-en gezondheidsmaatregelen.

Veiligheidsmaatregelen covid19 - Brussels Beer Challenge - mensen aan tafel
Veiligheidsmaatregelen covid19 - Brussels Beer Challenge

De 9e Brussels Beer Challenge vond plaats in Brussel van 26 oktober tot 6 november. Het niveau van de keurings- en proefomstandigheden was even hoog als bij de vorige edities, met juryleden die voornamelijk uit België afkomstig waren die in totaal 1546 verschillende bieren proefden. De bekendmaking van de winnaars gebeurde in de week van 23 tot 27 november.

Te proeven bieren - Brussels Beer Challenge 2020

Biersommeliers, gespecialiseerde journalisten, bierdistributeurs, barkeepers en brouwers, maar ook doorgewinterde bierliefhebbers. Allemaal beoordeelden ze de stalen tijdens een blinde proefsessie op basis van zintuiglijke criteria. Vervolgens bepaalden ze samen welke bieren in elk van de categorieën de top drie plaatsen zouden innemen.

Bier proeven 1 - Brussels Beer Challenge 2020
Bier proeven 2 - Brussels Beer Challenge 2020

De trends van 2020

België behield zijn leiderschap met 79 onderscheidingen, gevolgd door de Verenigde Staten (31), Italië (30), Nederland (23), Brazilië (16), Frankrijk (13), Canada (10) en China (9). Het volledige overzicht van de winnaars kan je terugvinden op de site van de Belgian Beer Challenge. De hoofdprijs voor Beste Brouwerij is gewonnen door Brasserie Dupont.

De competitie wordt steeds internationaler met inzendingen uit 36 landen dit jaar, waaronder Australië, Zuid-Korea, Bolivia en Oekraïne.

“NEIPA”(New England IPA) dat over het algemeen licht troubel is en een lager alcoholgehalte dan een IPA is de snelst groeiende categorie met 43 inzendingen.
De populairste categorieën zijn “Belgische Tripel” (71), “Belgisch Witbier” (46) en “Herb & spice”” (44). De categorieën ‘Alcoholvrij’ en ‘Laagalcohol’ zijn in volle opkomst.

Proficiat aan alle brouwers.

Bier proeven 3 - Brussels Beer Challenge 2020
Bier proeven 4 - Brussels Beer Challenge 2020

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap