Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

De herfst is in het land, het is wat minder mooi weer dus zocht ik een gerecht om het wat warmer van te krijgen. Balletjes in tomatensaus gaan er bij mij dan zeker in en dit dan met een zelf gestampte puree dat je kan combineren met wat van die heerlijke tomatensaus. Hmmm, heerlijk!

Bier en foodpairing: We kiezen voor wat pikantheid in de balletjes en vooral de saus om het nog wat warmer te krijgen. Een blond biertje kan daar heel goed mee samengaan om de pikantheid te temperen. Natuurlijk bepaal je zelf de mate van pikantheid in het recept.

Balletjes in tomatensaus en puree

Aantal personen:
4

Klaar in:
40 min

Kcal:
5100

Goed voor:
Hoofdgerecht

Ingrediënten

Tomatensaus:

  • 800 ml vleesbouillon
  • 1 kg tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 eetlepels bloem
  • 1 koffielepel oregano
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • boter
  • Madeira
  • Bieslook

Gehaktballetjes:

  • 800 gr kalfsgehakt
  • 3 sjalotten
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • paprikapoeder
  • zout

Puree:

  • 1 kg aardappelen
  • 50 gr boter
  • 1 ei
  • Melk
  • Nootmuskaat
  • zout

Instructies stap voor stap

Stap 1

We starten met het maken van de gehaktballetjes omdat het draaien van de balletjes wat tijd vergt. Start met het fijn snijden van de sjalotten. Neem vervolgens een grote kom en meng het gehakt, de fijngesneden sjalotten, het ei, mosterd, paneermeel en paprikapoeder. Zorg dat dit goed gemengd geraakt en afkruiden met wat zout.


Stap 2

Vervolgens start je met het draaien van de balletjes met de hand. Zorg dat deze niet te groot zijn. Neem een kom met warme bouillon dat even heeft gekookt en pocheer de balletjes. Leg vervolgens de balletjes even aan de kant en behoud de bouillon.


Stap 3

We starten nu met het schillen van de aardappelen. Op dit moment snijden we ook de tomaten in stukken en snipperen we de ui. Als deze voorbereidingen achter de rug zijn kan je starten met het koken van de aardappelen.


Stap 4

Neem een kookpot en smelt wat van boter voor de saus en laat daarin de gesnipperde ui stoven. Vervolgens voeg je er nog wat boter aan toe en voeg je langzaam de bloem toe om een roux te maken. Giet vervolgens wat van de bouillon erbij dat je aan de kant hebt gezet. Voeg er vervolgens de tomaten eraan toe en en kruid met oregano, paprika en cayennepeper en voeg ook de takjes rozermarijn en tijm eraan toe. Deze kan je best samenbinden met een koortje zodat je ze op het einde makkelijk eruit kan halen. Laat het geheel een 10-tal minuten sudderen.


Stap 5

Als de aardappelen klaar zijn giet je ze af en stamp de aardappelen. Voeg er vervolgens de boter, eierdooier en wat melk eraan toe. Goed stampen en roeren en kruiden met wat muskaatnoot en zout.


Stap 6

Als de saus een 10-tal minuten heeft gesudderd haal je er het bundeltje kruiden uit en voeg je er nog een scheut madeira aan toe, even proeven en eventueel nog wat extra kruiden en dan de gehaktballetjes eraan toevoegen en nog even wat opwarmen om dan samen met de puree te serveren en je kan wat gesnipperde bieslook erover strooien. Laat het smaken in combinatie met een blond biertje.

Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Scroll naar top