Is er voldoende innovatie op de Vlaamse bierscène? Deze vraag stelden we aan verschillende brouwers in Vlaanderen en de komende weken laten we hen aan het woord.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Vandaag zijn we te gast bij Brouwerij Dilewyns in Dendermonde en hebben een gesprek met Vincent en zijn dochter Claire. De brouwerij bestaat in 2020 al 10 jaar en vader en dochter zijn trots dat ze al die tijd een degelijke kwaliteit kunnen leveren met hun Vicaris klassiekers.
Toch was het tijd voor een beetje vernieuwing. De kwaliteit en inhoud blijft hetzelfde maar de buitenkant van het flesje krijgt een opfrissing met een meer gestileerd logo en een dynamischer etiket.
Claire en Vincent beschouwen zich als een traditionele brouwerij. Ze gaan niet in op trends. “Dit is niet ons DNA” volgens Claire. “Mensen keren altijd terug naar de klassiekers”.
Er zijn genoeg andere brouwerijen volgens Claire die heel veel experimenteren, met heel veel toeters en bellen, misschien zelfs soms wat te veel. De dag van vandaag kan alles in bier tot het op den duur niets meer met bier te maken heeft. Vincent haalt hierbij voorbeelden aan van bier met champignons, witloof tot en met spaghetti. Dit heeft niet altijd een meerwaarde.
Zelf bewijzen ze dat ambachtelijk brouwen en innovatie toch samen kunnen gaan door hun experimenten met vlas. Ze hebben als eerste ter wereld een bier gebrouwen met vlas. Je hebt wel ‘Vlasbier’ als merknaam in West-Vlaanderen maar de betrokken brouwerij gebruikt geen vlas. Vicaris Lustrum is een feestbier gebrouwen ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Vicaris en het tienjarig bestaan van de brouwerij. Dit helder goudblond bier combineert de ambacht van het brouwen met die van de vlasbewerking. Het lustrumbier is een evenwichtig en vlot doordrinkbaar bier met een stevige schuimkraag. Het rijke aroma bevat naast toetsen van vlas ook Amerikaanse citrushoppen die zorgen voor een zachte bitterheid.
Claire zette voor ons kort de stappen op een rij hoe ze dit hebben gerealiseerd:
- Ze zijn begonnen met naast de brouwerij zelf vlas te zaaien.
- Dit hebben ze dan geoogst en beginnen verwerken in hun bier.
- Uiteindelijk hebben ze een 8-tal proefbrouwsels nodig gehad en zijn ze er anderhalf jaar mee bezig geweest om de technieken op punt te krijgen met onder andere een aanpassing in productiemateriaal in de brouwerij zelf.
Een vergeten ingrediënt dat toch wel destijds een heel belangrijke functie had in de nijverheid verwerken in een bier, dat is innovatie voor Claire en Vincent. Niet zomaar iets nieuws éénmalig op de markt brengen.
Zo heeft Vincent, intussen een tijd geleden, de Tripel Geuze combinatie uitgewerkt. De manier waarop is uniek. “Ze mogen het recept hebben maar t’is de manier van brouwen dat het uniek maakt” aldus Vincent.
Claire beschrijft het als volgt: “Niet met iets afkomen waar er al veel van zijn. Met vlasbier zijn we de enige.“
”We willen ons vast cliënteel niet verloochenen” is een belangrijk uitgangspunt van zowel vader als dochter Dilewyns. “Met inspelen op trends krijg je geen vast cliënteel.”
Er zijn brouwerijen die mooie innovaties brengen, maar al dat experimenteren en altijd iets nieuws op de markt willen brengen is niet besteed aan Brouwerij Dilewyns. Innovatie moet zowel voor Claire en Vincent een meerwaarde hebben.
© Connectingdots BV – Peter Vandecaveye – Innovatie Brouwerij Dilewyns – okt 2020