Nieuwe exclusieve bieren bij Domein Leeflank

Op Domein Leeflank leeft er zowel een passie voor wijn als bier. Begin 2016 kocht de familie het domein van één hectare en daarop werden 2650 wijnstokken aangeplant waaronder Chardonnay, Spätburgunder, Acolon en Nebbiolo.

Sinds zijn achttienjarige leeftijd heeft de zoon de brouwmicrobe te pakken. Dit was in 2013. Zijn vader en grootvader zijn al vele jaren wijnmakers en de voorliefde voor het zelf produceren van alcoholische drank is er dan ook met de paplepel ingegeven. Gelukkig houdt de jonge garde de trots van de Belgische biercultuur hoog in de familie en sinds 2020 hebben ze er een eigen brouwinstallatie.

Op eiken vaten gerijpt

Dit weekend is de première van 2 bieren van een nieuwe reeks. De bieren hebben op houten vaten gerijpt die eerder gebruikt zijn voor de rijping van rode wijn uit Frankrijk (pinot noir en pauillac)

Sour Fresh Hop Witte van Léé: De basis is hun Witte van Léé bier, gebrouwen met hun eigen wilde ‘domein Leeflank’ hop. Dit hebben ze vervolgens laten verzuren gedurende een periode van 11 maanden op een eiken vat door toevoeging van Lambiek. Het resultaat is een heerlijk zuur bier, dat wat neigt naar een lambiek.

Domein Leeflank - Witte van Lee
Domein Leeflank - eigen hop

Wijn-bier hybrid: Dit is een blend geworden van hun eigen pinot noir rode wijn met de eigen Witte van Léé, samen op een eiken vat gerijpt voor 10 maanden. Free, de brouwer van dienst geeft ons volgende serveertip mee: “Serveer koel in een klassevol wijnglas, proef en laat opwarmen. Koel neigt de hybride meer naar bier, op kamertemperatuur meer naar wijn. Geniet!”

Domein Leeflank - de rijpingsvaten
Domein Leeflank - Sour Fresh Hop 2020 Witte van Lee en Wine Beer Hybrid 2020

Collaboration brewing

Deze laatste creatie toont mooi de samenwerking aan tussen vader en zoon. “Jazeker! Mijn vader heeft een deeltje van zijn pinot noir wijn ‘afgestaan’ (en das niet gemakkelijk) zodat ik hem verder kon verwerken in deze dranken” wist Free ons te vertellen.

De nieuwe biercreaties lagen de afgelopen periode rustig te rijpen op vaten in de kelder van het landhuis op het Domein Leeflank en zijn nu uitgerust en klaar om de eindejaarsperiode fantastisch in te zetten.

Verkrijgbaarheid

Opgelet: Ze hebben slechts een zeer beperkte oplage, dus maximaal 2 flessen per bier per klant is mogelijk en dit is te verkrijgen vanaf nu zaterdag 18 december in hun Take-Away Shop van 14u30 tot 17u30.

Locatie: Domein Leeflank – Bosstraat 97, 9340 Lede

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap