Officiële opening Brouwerij Rubbens

Bij Rubbens in Wichelen wordt niet stilgezeten, zoveel is duidelijk. Sinds 2009 is Rubbens actief op de prachtige site van de gewezen staalfabriek Produrac aan de Schelde. Het industrieële karakter van het gebouw geeft traditionele activiteiten een extra dimensie.

Opening Brouwerij Rubbens - Zicht op de gebouwen

Op 10 jaar tijd werd de industriële site van Produrac omgevormd tot een levendig geheel van brasserie, stokerij en nu ook brouwerij. Op dinsdag 24 mei was het zover. De officiële opening van de brouwerij in aanwezigheid van de burgemeester en talrijke genodigden. De burgemeester bedankte Stokerij en nu ook Brouwerij Rubbens om dit risico te nemen om een brouwerij te bouwen in het prachtige gebouw. Hij zag direct al opportuniteiten voor de talrijke verenigingen in de gemeente die momenteel zelf een 16-tal bieren hebben die ze ergens anders laten brouwen. Vanaf nu zou het mogelijk zijn om die in Wichelen te laten brouwen en natuurlijk was er ook het traditionele lintjesknippen voor de ogen van de talrijke aanwezigen op deze opening.

Opening Brouwerij Rubbens - Ruime belangstelling
Opening Brouwerij Rubbens - knippen lint met burgemeester

De Korte keten

Dirk Beck nam even het woord om erop te wijzen dat de korte keten cyclus van korrel tot borrel nu nog meer werd gesloten. Met de gemoute granen van de eigen boerderij in Sint-Gillis-Waas wordt bier en moutwijn gemaakt, de graan-resten gaan na het brouwproces terug naar de boerderij, waar de Blonde d’aquitaine runderen van Dirk in de verse weiden grazen. Het is dit rundsvlees dat ze serveren in de brasserie te Wichelen en op die manier kan je op allerlei manieren genieten van de granen.

Opening Brouwerij Rubbens - Uitleg over korte keten
Opening Brouwerij Rubbens - koeien in de wei

De brouwer

Michaël Schoofs werkt sinds 18 maanden bij Rubbens en kreeg de kans om als brouwingenieur de brouwinstallatie mee aan te kopen. Zijn oog voor detail en efficiëntie hebben mee de installatie vorm gegeven. Als brouw-erszoon van brouwerij Vagebond uit Merksplas is het brouwen hem met de paplepel ingegeven. Als student aan de Ugent was Oost-Vlaanderen hem al bekend. “Vooral de combinatie Stokerij-Brouwerij maakt het brouwen bij Rubbens fascinerend. Tijdens de opbouw van de brouwerij heb ik ook het stookproces onder de knie gekregen. Zo kunnen we nu mooie interacties tussen Stokerij en Brouwerij creëren. Moutwijn voor de eigen jenevers en de eerste Whisky die ligt te rijpen zijn daar voorbeelden van.”

Michaël brouwt met een 10 hectoliter installatie van het Slowaakse PSS, op maat gemaakt volgens de aanwijzingen van Michaël en computergestuurd die 3 maal per dag de gemoute granen kan omvormen tot wort. Het stappenproces van bier zorgt dat enkele weken nodig zijn om de bottellijn te laten rinkelen. Daarna nog vier weken warmtekamer en rijping en de levering kan gebeuren.

Opening Brouwerij Rubbens - brouwer Michaël aan het woord
Opening Brouwerij Rubbens - Zicht op de brouwerij

Het bier

Sinds 3 maand is de installatie actief en de kritieken op het eerste bier van onder andere biersommelier Luc De Raedemaeker zijn alvast zeer lovend. RUBBENS BLOND is een fris licht moutig bier van 6% VOL. Gebrouwen met kruiden zoals jeneverbes, paradijszaad en zoete sinaasappelschil, kruiden die ze ook in de Stokerij gebruiken.
Daarnaast gebruiken ze in dit bier minstens 50% Belgische hop voor een zachte hopbitterheid en aroma. De hergisting op fles zorgt voor een smaakevolutie en langere houdbaarheid.

Opening Brouwerij Rubbens - Uitgeschonken bier
Opening Brouwerij Rubbens - Uitleg over het bier

Tot slot kwam Stokerij – Brouwerij Rubbens naar buiten met een nieuw logo. Eigenlijk een revival van een oud mythologisch figuur dat steeds, soms verdoken, aanwezig was op alle etiketten van Rubbens sinds 1817!

Hendrik Beck; “Het Zeepaard van Rubbens” is eigenlijk een Hippocampus. Figuren uit de mythologie, half paard, half vis, die de koets van de zeegod Neptunus voorttrokken. Tegelijk is een Hippocampus een deeltje in onze hersenen dat er uitziet als een zeepaardje en het is dat deel dat beïnvloed wordt bij het drinken van alcohol. Dat is de link die we vonden bij onze ontwerpzoektocht voor het maken van ons eerste bieretiket.” De hippocampus staat dan ook nadrukkelijk op het nieuwe etiket.

Opening Brouwerij Rubbens - Flesje Rubbens Blond
Opening Brouwerij Rubbens - Rubbens Blond in glas

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap