Innovatie – Brouwerij Stokhove

Is er voldoende innovatie op de Vlaamse bierscène? Deze vraag stelden we aan verschillende brouwers in Vlaanderen en de komende weken laten we hen aan het woord.

Geschatte leestijd: 3 minuten

We zitten samen met Levi Hogenhall en Jan De Waele van Brouwerij Stokhove uit het pittoreske Waardamme, een deelgemeente van Oostkamp in West-Vlaanderen. De brouwdag is bijna afgelopen, de leidingen zijn aan het spoelen en we zitten samen voor een gezellige babbel.

Wat vinden beide heren van innovatie? Wat verstaan ze eronder en hoe zetten zij dit zelf om in de praktijk?

Voor Levi is het belangrijk om niet vast te zitten in traditie. Traditie is belangrijk maar “Kijken rondom ons in de wereld wat er gebeurt op vlak van bier” is nog belangrijker.

De wereldwijde vraag voor lagere alcoholische bieren is iets dat Levi bezighoudt. Met hun Waardams Wit hebben ze een eerste stap gezet. Met slechts 3,9% is het een stroogeel tarwebier geworden met 2 soorten mout en één hopsoort. Fruitig en pittig tegelijkertijd met toetsten van citrus, sinaasappelschil en koriander.

Brouwerij Stokhove - Jan en Levi

Levi beschrijft het als volgt: “Het is belangrijk om te luisteren wat mensen willen drinken. Maar het meest belangrijke is dat het lekker is, een lekker alternatief. Daar zit de challenge. Ik drink graag een pintje, maar het moet smaken als een pintje, het moet smaken naar bier en geen flauw alternatief.”

Innovatie bij de producten van de grondstoffen is hierbij van groot belang. Zo zijn er experimenten bezig met biergist dat minder alcohol produceert maar toch alles gaat fermenteren met de nodige esters, met alles wat er in goed bier dient te zitten.

“Volmondig bierdrinken, dat proeft als bier, met een lager alcoholgehalte is mijn droom” aldus Levi.

Dat ze bij Brouwerij Stokhove niet stilzitten en wensen te innoveren is duidelijk wanneer Jan begint te spreken over de zogenaamde derivaten van bier waar zij veel aandacht aan besteden. Dit zijn innovaties met bier als basis.

Ze brouwen niet enkel bier bij Brouwerij Stokhove maar ook whisky dat aan de basis dezelfde installatie nodig heeft als bij het brouwen van bier.

Daarnaast hebben ze nog 2 specialekes dat niet zo vaak terug te vinden zijn in een bierbrouwerij. Enerzijds maken ze azijn voor de zure mensen onder ons en anderzijds een Crème de bière voor de zoetmondjes. Dit laatste is eigenlijk een balsamico van bier op basis van Waardamse Tripel dat ze verkopen aan horecazaken. Men gebruikt dit bijvoorbeeld op ijscrème.  “Dat is innovatie. Dat is hier uitgevonden.” aldus Jan.

Daarnaast hebben ze zoals nog andere brouwerijen kaas met bier gemaakt. De bierkaas wordt bij hen niet in bier gelegd maar ze pakken 100 litermelk en doen er 22 liter bier bij. Dat is het maximum aan bier dat je erin kan doen om de mogelijkheid tot het stremmen van de melk nog te behouden. Je proeft daardoor de Waardamse Tripel en zo ook in de Waardamse Tripel paté dat je bij de lokale slager kan vinden.

Zoals Jan het zegt: “Bier moet je ruimer zien dan alleen de drank zelf. Wij noemen dit de derivaten. Vele kleine brouwerijen kunnen die stappen zetten. Wat kunnen we nog met bier doen. Daarin kan je tot het oneindige gaan. Je kan veel nieuwe bieren maken maar dus nog zoveel meer.”

© Connectingdots BV – Peter Vandecaveye – Innovatie Brouwerij Stokhove – okt 2020

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap