Uitstel Oud Bruin Fest ’21 – MEGABLEND beschikbaar

Geschatte leestijd: 6 minuten

Afgelopen donderdag, 25 november, was er op de persvoorstelling van de Oud Bruin Megablend nog een sprankeltje hoop bij Brouwerij ’t Verzet voor het Oud Bruin FEST.

“Het is een heel moeilijk jaar geweest om iets te organiseren. Gelukkig zijn we super adaptief en zijn we gewoon om het roer om te gooien en het geweer van schouder te veranderen en ons aan te passen aan de nieuwe maatregelen” aldus Koen van Brouwerij ’t Verzet.

Uitstel Oud Bruin FEST

De dag nadien is dan toch de beslissing moeten vallen om Oud Bruin FEST uit te stellen naar volgend jaar. De aard van het evenement laat namelijk niet toe dit onder de huidige maatregelen vlot te organiseren aangezien iedereen moet zitten.

De jonge ondernemers van Brouwerij ’t Verzet blijven echter positief. Oud Bruin FEST was voor hen één schakel in hun persoonlijke missie om Vlaams Rood Bruin en Oud Bruin terug op de kaart te zetten en populariteit naar boven te halen. 

Persvoorstelling 251121 - Oud Bruin Fest - Megablend - Koen

Koen weet hier het volgende over te zeggen: “Vanaf de start van ’t Verzet zijn we eigenlijk al met Oud Bruin bezig. Dat is een stijl dat al superlang bestaat en die we ons vaders, nonkels, moeders en tantes zagen drinken toen we jong waren en onze eerste stappen hebben gezet als bierdrinker maar sinds we zelf in de bierwereld actief zijn hebben we dit zien achteruitgaan. Het is nochtans een fantastische stijl qua smaak, qua beleving, qua cultuur en wij vonden het heel spijtig dat dit aan populariteit achteruitging. Op dat moment hebben we onszelf de missie toegeëigend om dat bier sowieso zelf te maken omdat er weinig jonge brouwerijen zijn die starten met die stijl. De meeste van onze collega’s zijn brouwerijen die al tientallen of soms zelfs honderden jaren bezig zijn. Dit zal mogelijks bijgedragen hebben aan de dalende belangstelling voor het bier samen met de verzoeting van de biermarkt vanaf de jaren negentig. Daarom zijn we dit dus zelf beginnen maken en zijn we strijders geworden om de populariteit terug naar boven te halen omdat we niet willen dat dit stukje cultuur in België verloren gaat.”

Persvoorstelling 251121 - Oud Bruin Fest - Megablend - brouwerij t Verzet
Persvoorstelling 251121 - Oud Bruin Fest - Megablend - brouwerij t Verzet vaten

Om de strijd aan te gaan besloot Brouwerij ’t Verzet de krachten te bundelen met andere brouwerijen omdat je dan meer kan doen en meer draagkracht genereert. Zo begon het idee te rijpen om een bierfestival te organiseren volledig gewijd aan die stijl van Vlaams Rood Bruin en Oud Bruin waar de streek zo gekend voor is.

“Het is natuurlijk een zot idee. Het is een nicheproduct maar we zijn ook geen brouwerij begonnen om iedereen blij te maken. We zijn een brouwerij begonnen omdat we bier willen maken dat we zelf graag drinken” geeft Koen ons mee “en Oud Bruin staat zeker op 1 bij onze favorieten. Maar het is een hele opgave en vandaar dat we ook de hulp hebben ingeschakeld van andere brouwerijen en het festival verenigt alle Vlaams Rood Bruin en Oud Bruin producenten zodat we aan het publiek kunnen tonen hoe fantastisch deze stijl is en hoe verscheiden dat die ook is. Elke brouwerij heeft z’n eigen karakter, z’n eigen invalshoek, z’n eigen idee over hoe Rood Bruin of Oud Bruin moet smaken en eruit moet zien en hoe je daar branding rond doet. Dat willen we tonen op Oude Bruin FEST”

 ‘t Verzet verenigde voor het festival meer dan 30 brouwer waarvan 9 uit het buitenland die elk hun interpretatie van de stijl gingen meebrengen. Zowel de bekendere brouwerijen als vele kleintjes gingen aanwezig zijn om de diversiteit te laten beleven. Dit kan nu jammer genoeg niet doorgaan maar ze maken er een erezaak van om in 2022 nog harder te knallen en er een onvergetelijk festival van te maken!”

Oud Bruin Megablend

Maar er is toch nog goed nieuws voor de fans van Vlaams Rood Bruin en Oud Bruin. Om de samenwerking van de brouwers te benadrukken hebben ze samen met 11 andere brouwerijen een samenwerking aangegaan. Ze zijn bij elk van hen 200 liter bier gaan halen en geblend tot een MEGABLEND.

Persvoorstelling 251121 - Oud Bruin Fest - Megablend - fles en glas
Persvoorstelling 251121 - Oud Bruin Fest - Megablend - uitschenken bier

Dit is een idee dat al bij de geuze gedaan werd maar nog nooit met Oud Bruin. De brouwers van ’t Verzet hebben dit op smaak geblend en de nodige testen en metingen gedaan om dit kwalitatief naar de fles over te brengen. Dit bier zou uitgebracht worden op het festival waar de bezoekers de primeur gingen krijgen om deze blend ter plaatse te proeven en te kopen om thuis verder van te genieten. Omdat het festival wordt uitgesteld zullen ze deze 75cl flessen via hun webshop en via drankenhandels verkopen.

Persvoorstelling 251121 - Oud Bruin Fest - Megablend op tafel

Het is een mooi complex bier geworden. Je merkt de input van elke brouwerij erin, de één al wat meer dan de andere.

We zetten nog even alle brouwerijen op een rij

Dankzij de MEGABLEND is er toch promotie mogelijk voor de Vlaamse rood-bruine trots en kunnen de liefhebbers als troost dit bier degusteren als voorbereiding op Oud Bruin Fest 2022!

Vanaf 10 December 2021 zullen de 75cl flessen met dit bijzondere brouwsel beschikbaar zijn.

Je zal deze unieke fles terugvinden op de webshop https://brouwerij-t-verzet.myshopify.com/collections/oud-bruin-fest, de offline shop in de brouwerij en de drankenhandels. Wees er dus snel bij want op = op!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief!

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap