Geschatte leestijd: 4 minuten
België kent een lange traditie van bier brouwen en onze traditionele bieren gelden als norm in het buitenland. Vooruitgang blijft echter nodig om de referentie te blijven als land van brouwers. Innovatie met ingrediënten om nieuwe smaken en combinaties te ontdekken of kijken hoe men lokaal bier kan brouwen met authentieke ingrediënten zijn hierbij belangrijke evoluties.
Het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie, kortweg IBF speelt hierop in. Het innovatiecentrum is een gemeenschappelijke onderzoeksgroep van de Universiteit Gent (UGent) en de Hogeschool Gent (HOGENT). Brouwerijen, mouterijen, gistingsbedrijven kunnen bij hen terecht voor een uitgebreid analyseaanbod en samenwerkingen bij onderzoeksprojecten moedigen ze zeker aan.
We zaten samen, op veilige afstand, met
Ing. Dana Vanderputten, Lector brouwerijtechnologie HOGENT
Prof. Dr. ir. Jessika De Clippeleer, Docent in brouwerij en de technologie van fermentatieprocessen aan UGent en gastprofessor aan HOGENT
Dr. ir. David Laureys, Doctor-assistent aan UGent
Ir. Jeroen Baillière, Wetenschappelijk onderzoeker aan UGent
Je merkt bij alle 4, wanneer ze aan het woord komen, de passie voor onderzoek naar ingrediënten en de wens om nog meer ondersteuning te bieden naar de brouwerijsector.
Financiering van onderzoeksprojecten
Onderzoek staat niet stil en Prof. Jessika De Clippeleer weet ons te vertellen dat er een nieuw TETRA project op stapel staat rond niet-alcoholische en laag-alcoholische bieren (NABLAB) waarbij ze verschillende NABLAB gisten zullen vergelijken. Tegelijkertijd zal het potentieel van bepaalde granen uit het AlterBrew project meegenomen worden. Tot op heden gebeurde er nog geen onderzoek naar de combinatie van typische NABLAB gisten met alternatieve granen om te zien welke positieve en mogelijk negatieve smaakeigenschappen kunnen ontstaan bij bepaalde combinaties van NABLAB-gist en graan.
Toch is het niet evident om onderzoek te voeren. Onderzoeksgelden dienen gevonden te worden op basis van projecten die een specifieke looptijd hebben. Het is altijd afwachten of het project gefinancierd zal worden. Afhankelijk van het kanaal waarbij je een onderzoeksvoorstel indient is de economische toepasbaarheid meer of minder relevant. Het onderzoek dat het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie uitvoert is vaak toegepast onderzoek wat het niet eenvoudiger maakt.
Bij een TETRA project is het de bedoeling om binnen de 2 jaar een effectief effect te kunnen aantonen op de markt in kader van tewerkstelling en/of investeringen door de brouwerijsector. “Het project zorgt voor de financiering van de werkingskosten en personeel. Maar daarnaast hebben we de brouwerij-infrastructuur, analytische infrastructuur en labomateriaal nodig wat we ook nog moeten gefinancierd krijgen”, aldus Dr. ir. David Laureys.
Het volledige team is zeer blij dat er brouwers zijn die zoveel interesse hebben in deze onderzoeksprojecten en die deze mee financieel ondersteunen. Daarnaast is hun engagement in de begeleidingsgroepen van groot belang om de nodige feedback te krijgen.
Dienstverlening naar brouwerijen
Alle brouwerijen kunnen terecht bij het IBF in kader van de dienstverlening die ze aanbieden zoals labo-onderzoek.
Het IBF biedt (fysico)chemische analyses aan op gerst, mout, ruwe granen, hop en wort.
Daarnaast kan u bij hen terecht voor routine analyses op bier (alcohol- en extractgehalte, kleur, bitterheid, zuurstof- en koolzuurgehalte, schuimstabiliteit, …).
De glutenanalyses en de analyses van suikers, aminozuren en organische zuren op wort, bier of andere gefermenteerde dranken zoals kombucha of waterkefir behoren eveneens tot de expertise.
En heb je vragen rond je gist dan kan je eveneens terecht bij het IBF. De controle op zuiverheid van de entgist en de microbiologische stabiliteit van het bier en andere gefermenteerde dranken zit in het aanbod.
Neem gerust contact met hen op via brouwerij@hogent.be .
AlterBrew Project
In ons volgende artikel hebben we het over het AlterBrew project. We gaan ons verdiepen in de fascinerende wereld van granen en pseudo-granen. Een mooie ontdekkingstocht in potentiële nieuwe ingrediënten van bier als alternatief voor de traditionele gerst. De eerste resultaten geven alvast interessante smaken voor brouwers. Klik op de link: AlterBrew project
Gerelateerde artikels
Alternatieve granen en pseudo-granen
Visie op niet-alcoholisch en laag-alcoholisch bier
Ondek de projectsite
Volg dit project op alterbrew.com