Geschatte leestijd: 3 minuten
De evolutie is overal merkbaar in alle landen. Niet-alcoholisch en laag-alcoholisch bier (NABLAB) krijgt een groter marktaandeel. Een aantal brouwers in België zijn al op die kar gesprongen. Toch is dit zeer beperkt tegenover het buitenlands aanbod.
“We zijn een exportland van bier. Als wij geen volwaardig alternatief kunnen aanbieden zal men vanuit een ander land NABLAB kopen.” is de mening van ing. Dana Vanderputten van het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie van UGent en HOGENT. “We moeten iets kwalitatiefs op de markt kunnen zetten.”
Voor alcoholische bieren spreekt men in het buitenland van Belgian Style. Het is belangrijk om op vlak van NABLAB onze reputatie hoog te houden. Belgische brouwers mogen niet achterblijven. Brouwers moeten zich aanpassen aan de veranderende markt.
Prof. Jessika De Clippeleer geeft aan dat het Innovatiecentrum voor Brouwerij en Fermentatie met hun nieuw project rond NABLAB als doel heeft om zonder veel investeringen een volwaardig NABLAB in de markt te kunnen zetten als kleine brouwerij.
Het aanbod aan NABLAB is momenteel beperkt qua bierstijlen. Bij het IBF wenst men iets nieuws te brengen naast alcoholisch bier. Alcohol geeft smaak dus met NABLAB dien je geen variant uit te brengen maar wel een volwaardig alternatief. Het moet iets op zichzelf zijn en waar de tekortkomingen uit weggewerkt zijn. Niet dat men gewoon hop toevoegt zoals men nu soms doet om fouten te verbergen dankzij de bitterheid en het aroma van hop.
Daarom focust het IBF zich ook op alternatieve gefermenteerde dranken. Zorgen voor meer keuze en minder vergelijking maken met een alcoholisch bier is belangrijk. Dit is geen gemakkelijke oefening. Bij wijn en gin trekt men wel de kaart voor iets identiek zonder alcohol. Consumenten gaan hierdoor verwachten dat dit ook bij bier mogelijk is.
In het nieuw onderzoek zal men onderzoek doen naar de combinatie van alternatieve commerciële NABLAB-gisten met een aantal van de alternatieve (pseudo)granen uit het AlterBrew project. Rogge en haver worden meegenomen in dit nieuw onderzoek aangezien dit een expliciete vraag was vanuit de sector. Focus in het onderzoek zal liggen op de invloed op de wortsamenstelling en de fermentatie. Wat is het effect van de gisten en wat zijn eventuele off-flavours. Kan men eventuele tekortkomingen die men nu ervaart in het huidige NABLAB-aanbod wegwerken. Door toevoeging van alternatieve granen wenst men bijvoorbeeld het mondgevoel te verbeteren, bepaalde geuren en smaken toe te voegen die nu ontbreken of te verhinderen dat de verkeerde combinatie van een NABLAB gist met een bepaald type graan tot off-flavours zou leiden.
Er zijn voor het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie aldus nog veel uitdagingen en onderzoeksmogelijkheden op vlak van niet-alcoholisch en laag-alcoholisch bier.
Gerelateerde artikels
Voorstelling IBF – Het Innovatiecentrum voor Brouwerij en Fermentatie van UGent en HOGENT
Alternatieve granen en pseudo-granen
Ontdek de projectsite
Volg dit project op alterbrew.com