Bier bestaat in allerlei kleuren en smaken en om alles wat overzichtelijker te krijgen is men ooit begonnen om bieren te groeperen in stijlen. Daarnaast groeperen we soms ook bieren op basis van oorsprong. Als je gaat kijken naar biercompetities dan merk je soms 100-den verschillende bierstijlen op. Er zijn eigenlijk geen overkoepelende afspraken. Een bier kan dus bij de ene competitie onder stijl x vallen en bij een andere competitie onder stijl y. We geven hier een overzicht van verschillende bierstijlen zoals we ze vaak in België opdelen. We starten echter met enkele buitenbeentjes want we beginnen met Trappistenbier.
Trappistenbier
Trappistenbier is een benaming dat de bieren groepeert die als herkomst een Trappistenabdij hebben. Dus an sich geen stijl maar voor de duidelijkheid geven we dit toch mee in ons overzicht van bierstijlen.
Abdijbier
Sommigen spreken van een stijl maar eigenlijk is het een bundeling van bieren die hun oorsprong op de één of andere manier terugvinden in een abdij en dit laatste mag je zéér ruim interpreteren.
Spéciale Belge
De Spéciale Belge bierstijl is ontstaan als tegenreactie op de geïmporteerde populaire pils dat België veroverde. Later heeft dit bier een verzoeting gekend om een ruimer publiek te bereiken.
Blond
Blond of dubbel of een tripel is een typische vraag wanneer men thuis iemand een biertje aanbiedt. Toch kan je daar nog alle kanten mee op. Ontdek hier de verschillende mogelijkheden en opties.
Dubbel
Dubbel als bierstijl is een term dat is ontstaan bij de Trappisten van Westmalle. Het is een verwijzing naar de hoeveelheid gebruikte ingrediënten en een referentie naar een middeleeuws gebruik.
Tripel
Den tripel is de derde best gekende bierstijl in België naast blond en dubbel. Dit had je vroeger als cafébaas altijd in huis. Nen blonden, nen dubbel en nen tripel.
Vlaams Rood
Vlaams Rood is een West-Vlaamse bierstijl en zoals je waarschijnlijk al vermoedde op basis van de naam heeft het een donkerrode tot roodbruine kleur en het wordt gemaakt op basis van versnijden van bier.
Vlaams Oud Bruin
Vlaams Oud Bruin kan je eigenlijk omschrijven als de Oost-Vlaamse tegenhanger van het West-Vlaamse Vlaams Rood-bruin bier. Het is niet éénvoudig om beide bierstijlen duidelijk te onderscheiden in z’n oorspronkelijke versie.
Saison
Met Saison als bierstijl komen we terecht in de streek van Henegouwen. Het gaat om een seizoensbier dat door de boeren werd gebrouwen in de kalme wintermaanden en waar de seizoensarbeiders in de zomer op het land konden van drinken.
IPA
IPA staat voor India Pale Ale en is een Engelse Ale met extra hoppigheid en daardoor meestal extra bitter. De oorsprong is terug te vinden in de boottochten vanuit Engeland naar de Indische kolonies.
Porter
Porters en stouts worden vaak in één adem genoemd maar eigenlijk zijn het van oorsprong 2 verschillende bierstijlen. We beginnen met de geschiedenis van de porter die de eerste van de 2 was.
Stout
De stout is van oorsprong een variant op een porter en heeft een hoger alcoholgehalte dan een porter. De dag van vandaag bestaan er heel wat variaties op een stout. De meest gekende is de Irish Dry Stout.
Lambiek
Ontdek de basis van de Oude Geuze en Oude Kriek. Ontdek in het kort het brouwproces en de ambachtelijkheid van dit bier. Ontdek de basis van de Oude Geuze en Oude Kriek. Ontdek in het kort het brouwproces en de ambachtelijkheid van dit bier.
Oude Geuze
Oude Geuze is een streekproduct uit de Zennevallei en het Pajottenland. Men mengt jonge lambiek van ongeveer 1 jaar met oude lambiek van 2 à 3 jaar oud. Door de het mengen van jonge en oude lambiek verkrijgt men een nieuwe spontane gisting op de fles.
Oude Kriek
Oude Kriek is één van de oudste fruitbieren dat we nog steeds kunnen drinken dankzij een aantal brouwers die nog gebruik maken van de traditionele verwerkingsmethodes op basis van een menging van lambiekbieren.
Faro
Faro is een afgeleide van lambiekbier en ontstaat door de toevoeging lichter bier of water aan de lambiek en vervolgens voegde men kort voor verbruik kandijsuiker toe.
Tarwebier
Witbier is een meestal ongefilterd, troebel tarwebier. In de Belgische witbieren wordt vaak gebruik gemaakt van koriander en schillen van citrusvruchten.
Quadrupel
Quadrupel hoort eigenlijk thuis in ons typisch rijtje bierstijlen van blond, dubbel en tripel en is de jongste telg in dit rijtje.