Achtergrond bij het gerecht

Auteur: Peter Vandecaveye, biersommelier

Het is nog koud in België. Ik kijk al uit naar de lente wanneer de zon schijnt, de vogels terug komen en we hopelijk wat meer hoop mogen hebben. Ik wou dat het al lente was en daarom kies ik voor spring roll’s zoals ze dit in het Engels noemen ofwel smakelijke loempia’s als hapje bij een biertje.

Bier en foodpairing: Dit hapje past perfect bij het moutige, ietwat zoete en bittere van een tripel met een fruitige toets om thuis te drinken.

Loempia's en Tripel - Bierpairing

Aantal personen:
4

Klaar in:
50 min

Kcal:
2548

Goed voor:
Aperitiefhapje

Ingrediënten

De loempia’s

  • 20 kleine loempiavellen
  • 2 kipfilets
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 preistengel
  • 200 gr paksoi
  • 200 gr sojascheuten
  • 2 lenteuitjes
  • 8 stukken babymaïs
  • 1 ei
  • 1/2 limoen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • peper

De saus

  • 120 ml azijn
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels sojasais
  • 100 gr suiker
  • 1 koffielepel maiszetmeel
  • 1 koffielepel sambal

Instructies stap voor stap

Stap 1

Voorzie 1 liter kippenbouillon en laat de kippenfilets er een 10 tal minuten in garen. We maken terwijl ook onze saus. Meng hiervoor alle ingrediënten in een kom en zet dit op het vuur om in te dikken en laat daarna afkoelen.


Stap 2

Klaarmaken van de groeten is de volgende stap. Neem het wit van de prei en snij dit in kleine fijne ringetjes. Doe hetzelfde met de lenteui. Versnij vervolgens de paksoi in kleine reepjes en kuis de sojascheuten. De babymaïs dien je in de lengte in 2 te snijden en vervolgens in reepjes.


Stap 3

Nu de kippenfilet wat afgekoeld is kan je die gemakkelijk in fijne stukjes snijden en mengen met de groenten in een kom. Voeg er vervolgens de sesamolie, sojasaus en het sap van een halve limoen aan toe en afkruiden met wat peper en nog eens alles goed mengen in de kom.


Stap 4

We nemen een loempiavel en leggen wat van onze kip-en groetenmix in het midden van het vel. Strijk de randen van het vel in met een laagje losgeklopt eigeel en plooi het vel vervolgens toe. Het best kan je dit doen door 2 hoeken van het loempiavel te plooien over de vulling en vervolgens de derde hoek plooien en dan rollen zodat je een goed gerolde loempia verkrijgt.


Stap 5

Bak de loempia’s op 180 graden mooi goudbruin. Schenk uzelf een blonde Tripel uit, neem wat van dipsaus en een warme loempia en smakelijk. Geniet ervan!


Ontdek onze andere bier en foodpairing recepten

Ontvang foodpairingtips via onze nieuwsbrief

Scroll naar top