Gerookte vis

met een Special Belge

Aantal personen

4

Klaar in:

120 min

kcal:

visafhankelijk

Goed voor:

Voorgerecht

Introductie

Achtergrond bij het gerecht

 Door: Peter Vandecaveye, biersommelier

Je kan het an sich gemakkelijk houden voor jezelf en in de viswinkel een heerlijk stukje gerookte vis aanschaffen maar voor de doeners is er natuurlijk de mogelijkheid om zelf de vis te roken.

Beerpairing: We kiezen voor een Special Belge als bierpairing omwille van zijn moutige smaak en karameltoetsen dat zeer goed samengaat met vettige vis met een sterke smaak zoals gerookte haring en makreel.

Ingrediënten

  • Kies een vis zoals makreel of haring
  • 100 gr zout op 1 liter water
  • eventuele kruiden

TIP: Rook de vis op zijn geheel. Om te pekelen moet je bijvoorbeeld rekenen op 1 tot 2,5 uur voor een makreel afhankelijk van het formaat.

Instructies stap voor stap

Stap 1

Start met de vis te pekelen om de houdbaarheid te verlengen en om extra smaak te voorzien. Meng het zout en eventuele kruiden in het koud water en leg de vis in deze pekel. Spoel nadien even de vis en laat hem drogen. Het drogen kan eventueel al in de rookoven op een temperatuur van een 35 graden gedurende een uur of zo en daarna verhoog je de temperatuur voor stap 2.

Stap 2

Breng de vis in de rookoven en met een mengeling van beuk- en eikenhout krijg je zeker een goede combinatie op een temperatuur tussen de 50 en 80 graden. Hou rekening met een rooktijd van een 10 tot 20 minuten afhankelijk van de dikte van de vis.

Stap 3

Roken is een smakelijk proces maar vraagt wel wat oefening en is afhankelijk van de gebruikte oven. ‘Trial and error’ is dus de boodschap maar éénmaal onder de knie is het een heerlijke manier om vis te bereiden en te combineren met een lekker biertje zoals de Special Belge dat we hier voorstellen om te combineren met gerookte makreel of haring. En voor de ongeduldigen onder jullie, ga naar de betere vishandel en koop er alvast eens een lekker stukje gerookte vis om te combineren met de Special Belge.

Meer recepten

Wafels met Tripel

Wafels met Tripel

Aangezien we een recept aan het maken zijn op de vooravond van Valentijn dacht ik aan wafeltjes in een hartvorm. Op die manier kan je een zeer persoonlijke toets geven aan je cadeau.

Lees verder
Blini’s met krab, scampi en dille

Blini’s met krab, scampi en dille

Als we als kind met de familie naar Sluis (Nederland) gingen was het traditie om poffertjes te eten schuin tegenover de kerk. Dit was voor mij het hoogtepunt van de dag. De blini’s zijn in de praktijk de meer hartige versie van een zoet poffertje.

Lees verder
Spek, dadels, geitenkaas en tripel

Spek, dadels, geitenkaas en tripel

Een leuk, simpel en snel klaar te maken aperitiefhapje. We combineren het aperitiefhapje met een Tripel. De dadel versterkt de zoete toetsen in een Tripel en de Tripel zorgt dan weer voor een zachte romigheid van de geitenkaas.

Lees verder

Pin It on Pinterest

Share This